Зависи дали е в Русия или в Украйна

Фестивалът на шоколада в Санкт Петербург се превърна в световна новина заради един уникален експонат - статуя на руския президент Владимир Путин в естествен ръст, изработена изцяло от около 70 кг шоколад.

Неин автор е Никита Гусев, който е упражнявал изкуството си върху личности като Сталин и Майкъл Джексън. Той бил поканен от организаторите след миналогодишния успех с фигурата на папа Франциск.

Според скулптора държавният глава е идеален за целта, тъй като шоколадът е мек и податлив на обработка, но може да бъде и твърд като камък, а освен това заема всякаква форма. В зависимост от ситуацията Путин също проявявал подобно многообразие на характера.  

Преди време ателие за ръчно изработен шоколад в Лвов, The Chocolate Workshop, също влезе в глобалния видеообмен с шоколадови фигурки на Владимир Путин. Миниатюрните лакомства, високи около една педя, изобразяват "окупатора на Крим" като Наполеон, с усмирителна риза или в затворнически дрехи, стиснал в ръка бомба със запален фитил зад гърба си. 

Авторите на идеята обясниха, че целта е не култ към личността, а обратното - своеобразно "сладко отмъщение". Сънародниците им бяха насърчени да отхапят главата на шоколадовия Путин или просто да натрошат фигурката му на парченца, за да изкарат яда си. 

Чрез PutinChocolate.com "сувенирът" се предлага по цял свят. Цената за бройка е 12 евро с доставката.