Няколко годишнини ще бъдат почетени с безплатни прожекции на предстоящия XXXI фестивал на българския филм "Златна роза" във Варна

Ретроспективата от 6 до 9 октомври съпътства конкурсната програма и представя избрани филми на юбилярите - актьори, режисьори, сценаристи, а зрителите ще си припомнят и най-големите в българското кино, които вече не са сред нас, но оставиха живи и незабравими екранни превъплъщения, обещават организаторите.

Например на 8 октомври, понеделник, от 17 ч. ще се насладим на играта на великия Георги Парцалев и на "Баш майстора" Кирил Господинов в "Тримата от запаса" (1971) на реж. Зако Хеския. Третият от запаса - обичаният Никола Анастасов, ще поздравим с неговата 80-годишнина и ще му пожелаем да ни радва с хумора си от сцената и екрана. 

"Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?"

Репликата е на Стефан Данаилов в ролята на автомобилния инструктор Яким Донев в комедийната класика "Дами канят" (1980) на реж. Иван Андонов по сценарий на Георги Мишев.

Българският Ален Делон навършва 70 през декември, а като седемте жени, влюбени в неговия герой, му партнират актрисите Невена Коканова, Надя Тодорова, Цветана Манева, Мария Статулова, Доротея Тончева, Боряна Пунчева и Мариана Димитрова. Прожекцията е на 9 октомври, вторник, от 17 ч.

Гинка Станчева минава по червения килим с художника Никола Манев за откриването на фестивала "Любовта е лудост 2012". На 20-ото издание на варненския кинофестивал преди месец беше отбелязана и 80-годишнината на актрисата, известна като "първата българска кинозвезда"

Ретроспективата на "Златна роза 2012" започва в събота, 6 октомври, от 17 ч. със "Звезди" (1958) на реж. Конрад Волф, който отбелязва

90-годишнината на писателя и сценариста Анжел Вагенщайн

От 19 следващата събота ще бъде показан "Спомен за близначката" (1976) на реж. Любомир Шарланджиев, а в същия час на другия ден - късометражният "А сега към морето" (1989) на Ивайло Джамбазов и "Матриархат" (1977) на реж. Людмил Кирков. Поводът са 80-годишнините съответно на Емилия Радева, Златина Дончева-Джамбазова и Иван Джамбазов.

По повод техния 75-годишен юбилей в ретроспективата са включени актьорът Вълчо Камарашев със "Служебно положение: Ординарец" (1978) на реж. Киран Коларов и

режисьорът Людмил Стайков с кинодебюта си "Обич" (1972),

където също играе Стефан Данаилов. Прожекциите са съответно в неделя, 7 октомври, от 17 ч. и в понеделник, 8 октомври, от 19 ч.

Виолета Донева и Стефан Данаилов в "Обич", снимка: БНФ

Синът на Стайков - Иво, също участва на фестивала, но в конкурсната програма, със своя пълнометражен дебют "Пъзел", на който е и сценарист. Там  сред известните актьорски имена, освен Асен Блатечки, Павел Попандов, Мария Статулова, Максим Генчев, Петя Силянова и тв водещата Валя Войкова, е и друг ветеран със стотина роли във филмографията си -

Джоко Росич, който тази година навърши 80

С неговото участие в унгарския "Законът на циганите" (1997) на 9 октомври, вторник, от 19 ч., в зала "Европа" на Фестивалния и конгресен център - Варна, приключва ретроспективата "Годишнини на именити кинотворци".

Джоко Росич в "Пъзел" на Иво Стайков, по кината от 5 октомври 2012