Най-посещаваният кинофестивал започва на 9 февруари и продължава до 19-и с близо 400 заглавия в програмата си

Иранският филм Nader and Simin: A Separation, който спечели "Златна мечка" и двете актьорски награди на миналогодишния Берлинале, сега има "Златен глобус", две номинации за "Оскар" и е фаворит в категорията за чуждоезичен филм.

По повод началото на тазгодишното, 62-ро издание агенция "Ройтерс" припомня, че през последните няколко години фестивалът намира своите победители в различни краища на света: Турция ("Мед", 2010), Перу ("Млякото на скръбта", 2009), Бразилия ("Елитен отряд", 2008), Китай ("Сватбата на Туя", 2007), "Гърбавица" (Босна и Херцеговина, 2006).

Сред очакваните звездни премиери в десетдневката между 9 и 19 февруари са "Бел Ами" - екранизацията по Мопасан с Робърт Патинсън в главната роля, и режисьорският дебют на Анджелина Джоли "Земя на кръв и мед".

Бившият й съпруг Били Боб Торнтън също участва със свой режисьорски филм - Jayne Mansfield's Car (Колата на Джейн Мансфийлд), където се е снимал редом с ветераните Джон Хърт, Робърт Дювал и Типи Хедрен.

Скъпа гостенка в Берлин ще е и Мерил Стрийп, която ще получи почетна "Златна мечка" за цялостен принос и ще представи филма "Желязната лейди", в който играе бившата британска министър-председателка Маргарет Тачър - с голям шанс за "Оскар" при актрисите в главна роля.

На откриването пък ще блесне Даян Крюгер, която играе кралица Мария Антоанета във френския Les Adieux à la Reine на Беноа Жако.

В програмата има и множество документални филм: за атомната авария във Фукушима, за журналистите, отразявали революцията в Египет, за световноизвестния китайски художник, скулптор и дисидент Ай Вейвей, който миналата година беше арестуван.

Хавиер Бардем ще покаже продуциран от него документален филм за колониалните конфликти и спазването на човешките права в западната част на Сахара, озаглавен Sons of the Clouds: the Last Colony. С нетърпение се очаква и биографичният "Марли" на реж. Кевин Макдоналд ("Последният крал на Шотландия").

Звездите тази година ще са не само на червения килим, а и в журито, председателствано от британския режисьор Майк Лий. В състава му са Антон Корбийн, Джейк Гиленхал, Барбара Сукова, Шарлот Генсбур, Франсоа Озон, режисьорът на миналогодишния победител Асгар Фархади и алжирският писател Буалем Сансал, награден на панаира на книгата във Франкфурт 2011.

Китайското кино се представя амбициозно: с Джан Имоу и новата му високобюджетна историческа драма от ХХ век The Flowers of War (Цветя на войната), в която играе Крисчън Бейл, с епоса White Deer Plain (Bai lu yuan - Равнината на белия елен), също екранизация на популярно литературно произведение, както и с3D трилъра на Цуей Харк The Flying Swords of Dragon Gate (Летящи мечове пред драконовата порта) с участието на Джет Ли.

С близо 275 хил. продадени билета и още над 480 хил. пропуска за прожекциите Берлинале (Berlinale.de) е кинофестивалът, който събира най-много публика сред събратята си, отбелязват информационните агенции.

Според местната преса най-популярните филми още преди откриването са се оказали индийският Don 2: The King is back с боливудския идол Шахрух Хан, и пародийната фантастична комедия Iron Sky (Желязно небе) - копродукция между Финландия, Германия и Австрия с музика от "Лайбах".

Действието й се развива през 2018-а, когато се оказва, че след края на Втората световна война нацистите са избягали в тъмната част на Луната и започват нова инвазия срещу Земята...