Независимо дали ще ги определите като кич или изкуство, многоцветните фенери в разнообразни форми и неоновите замъци от лед хващат окото!

С празника на фенерите на 6 февруари китайците приключиха тържествата за идването на новата 2012 година по лунния календар.

Според легендата през 180 г. пр.н.е., точно на 15-ия ден от първия месец, на престола се възкачил император Уънди, който разпоредил поданиците му да празнуват този ден, като окачват фенери в домовете си и по улиците, разказва Българската редакция на Радио Китай.

Оттогава и до днес китайците празнуват този ден, а историческите хроники съобщават, че през 713 г. в столицата Чанан била изградена "голяма планина" от 50 000 фенера, чиято височина била седем метра. 

Празникът се нарича още Юенсяо - по името на топчетата лепкав ориз с пълнеж, които се поднасят на трапезата в този ден. Те водят началото си от династия Сун (960-1279), когато станало популярно ястие от сладко тесто, омесено със сухи плодове и после сварено на пара.

Този сладкиш продължава да е популярен и днес, а начините за приготовянето му са около 30, допълва Българската редакция на Радио Китай. В тестото се добавяли различни продукти като плодове, боб, захар, сусам, мляко и дори шоколад - вкусът варирал в различните части на Китай.