"Дори и да ви разкажа подробно всяко от действията, които се случиха в спектакъла, никога няма да мога да ви пресъздам емоцията, която актьорите предават на публиката."

Последния месец покрай пътната обстановка и АКТА, една от най-обсъжданите теми в почти всяка компания беше Cirque du Soleil. Понеже хвалбите от всички страни ни се сториха леко съмнителни, не се изкушихме да опитаме и изпратихме приятел. 

Ето какво ни разказа Веси Каменова за премиерата на събитието, а резултатът е ясен - скубем си косите, че пропуснахме. 

В един есенен ден преди повече от година за първи път се докоснах до необятния свят на Cirque du Soleil на път за язовир Искър. В колата имаше няколко техни диска, а песента, чиято мелодия помня и до днес, е Alegria, от едноименния им спектакъл.

От този миг за мен Cirque du Soleil имаше измеренията на един друг свят, надскачащ до този момент разбиранията ми за изкуство.

През ноември разбрах, че ще идват в България със спектакала Saltimbanco, който олицетворява живота в големите градове, представен в пъстри цветове. На мига, в който прочетох статията, знаех, че ще отида да гледам премиерата на 3 февруари. Бързо се организирахме с мои приятели и си купихме билети... и така, голямото очакване започна и след близо два месеца дойде моментът. 

В 19,30 ч. всички бяхме пред зала "Арена Армеец" и нямахме търпение да видим на живо най-известния спектакъл, който е обиколил света и за първи път ще бъде представен в България. В 20 ч. магията започна. Тъй като Saltimbanco е представление за градския живот, сцената се изпълни с актьори, чийто костюми заслепяваха със своите цветове и многопластовост. Първоначалният шум, който вдигнаха, напомняше забързаните хора по булевардите на големите градове... 

Сложни акробатични изпълнения имаше от началото до самия край. Трудно с думи може да се опише атмосферата, която създава Cirque du Soleil– толкова различни форми и цветове, съчетани с музика на живо... това представление се преживява, създава емоция и те хвърля в дълбините на фантазията и въображението. Два часа зрителите остават в плен на красотата от сцената, нежността на мелодиите, които се носят из въздуха, и спиращите дъха акробатични номера, които са на границата с представите ни за гравитация и човешка издръжливост.

Дори и да ви разкажа подробно всяко от действията, които се случиха в спектакъла, никога няма да мога да ви пресъздам емоцията, която актьорите предават на публиката. Тази многоцветност и пъстрота, която струеше от сцената, ще остане в съзнанието ми задълго. Мимът, който трогна и разсмя публиката, акробатите, които накараха залата да притихне, жонгльорът, който промени представите ми за бързина и ловкост, мъжът и жената с барабаните и всички останали актьори, който направиха невъзможното възможно. Cirque du Soleil е приказен свят, в който попадаш подобно на Алиса в Страната на чудесата. В спектакъла има магия и вероятно на това се дължи световният успех на трупата. За 28 години, откакто е създаден, Cirque du Soleil е обиколил над 50 държави, а милиони зрители са се възхищавали на изкуството, което създават. 

Това не е онзи цирк, който имаме в представите си – отличава ги не само липсата на манеж, а и цялостната представа за изкуство, което демонстрират. Това е несъизмеримо с всичко, което човек може да си представи – от ефектите с цветове през музиката до неописуемия талант на актьорите. 

Ако се върнат в България, бих посетила отново техния вълшебен свят. Когато представлението завърши, публиката три пъти върна трупата на сцената с толкова ръкопляскания и овации, колкото никога досега не бях виждала и чувала... Те покоряват душата и те оставят дълго време безмълвен и вътрешно смирен...