Дизайнер превръща подарените панталони в произведения на изкуството, които се продават с благотворителна цел (снимки, видео)

Кейт Мос, Ема Уотсън, Виктория Бекъм, Алисия Викандер, Зоуи Салдана, Пинк, София Копола, Шарън Стоун, Ева Лонгория - това са само някои от знаменитостите, които са се включили в инициативата "Джинси за бежанците" (Jeans For Refugees) в подкрепа на неправителствената организация Международен комитет по спасяването (International Rescue Committee).

Над 100 звезди са дарили своите дънкови панталони на американския дизайнер Джони Дар, който превръща всеки чифт в произведение на изкуството. Преобразените джинси се продават на търг онлайн с благотворителна цел.

В случая не става дума за мода, а за изкуство, уточнява творецът, който бил провокиран да направи нещо по проблема, след като гледал репортажи от бежанските лагери. 

Известните личности нямали нужда от убеждаване: "Това е хуманитарна кауза, която е по-голяма от мен и всички други, ангажирани с нея", казва Дар.

Джинси за бежанците, носени от (от ляво на дясно): София Копола, Ел Макферсън, Ева Лонгория, Алисия Викандер

През следващите три месеца тече наддаването за първата колекция, като към онлайн аукциона на Catawiki.com/JeansForRefugees периодично ще се добавят нови и нови чифтове.

38-годишният художникът е вложил най-много време и усилия в джинсите, принадлежали на актрисата от "Хари Потър" Ема Уотсън. Очакванията са цената им да достигне до 25 хил. долара.

Дар е рисувал на ръка със специална 3D боя и уверява, че панталоните стават за носене. Доказва го и ревюто от седмицата на модата в Берлин, където "Джинси за бежанците" се представи с дефиле.

Източник: сп. "Вог"