НДСВ обаче отказва да я напусне

След като НДСВ не успя да вкара нито евродепутати, нито пък успя да постигне резултат над 1% на изборите за Народно събрание, партията трябва да напусне апетитния си офис на ул. "Врабча" 23 в София. Сградата е най-желана за централа от партиите.

Апетити за офиса проявяват от ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов, както и Министерството на финансите - да настани НАП. За сметка на това обаче от вече бившата партия на Симеон Сакскобургготски отказват да напуснат сградата, пише "24 часа".

Настоятелното присъствие на НДСВ

От няколко месеца Областната управа в София се опитва да накара НДСВ да освободи централата, защото партията е изгубила правото си на офис, осигурен от държавата. Още през юли областният управител Росен Малинов е прекратил едностранно договора за наем с НДСВ от 2005 г. и е издал заповед за изземване на етажа поради отпаднало основание.

След разговори с ръководството на НДСВ изпълнението на заповедта е спряно до обявяване на резултатите от парламентарните избори. И на тях обаче партията не получава над 1% от действителните гласове, както изисква Законът за политическите партии, за да има право на офис от държавата. Резултатът на НДСВ на вота е 0,24%. Затова Малинов възобновява изпълнението на заповедта и дава срок до 20 ноември НДСВ да освободи имота.

Ако партията откаже, на 21 ноември държавата ще си го вземе принудително. На 17 ноември обаче НДСВ подава жалба в административния съд. Така до произнасяне на съда партията остава на ул. "Врабча" 23.

Претендентите за сградата

Междувременно Министерството на финансите е започнало процедура по обявяване на имота, който е частна държавна собственост, за публична. Целта е той да бъде предоставен на НАП след решение на Министерския съвет.

За партийна централа пък са го поискали ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов. И двете партии обаче са част от коалиции. Засега писмено интерес към сградата е заявила само АБВ.