Новата избраница на Патриотичния фронт за председател на Комисията за култура и медии в парламента не притежавала по-висока компетентност за поста от Слави Бинев, смятат от "Мрежа за свободно слово"

Народното събрание гласува и избра Полина Карастоянова за председател на комисията по култура и медии в парламента. Тя е втората кандидатура, издигната от Патриотичния фронт, след фалстарта с назначение на депутата Слави Бинев, което предизвика протестите на творческата гилдия, информира Novini.bg

Припомняме, това доведе до оставката на Слави Бинев

За Карастоянова гласуваха 152-ма депутати, 91 бяха "за" , 19 бяха "против", 12 се въздържаха.

Полина Карастоянова заяви в кулоарите на парламента, че започва срещи с министъра на култура, председателя на СЕМ, с шефове на театри и творчески съюзи, за да разкрият своите проблеми, да може и тя да се запознае с тях и да се търсят устойчиви решения на тези проблеми, за да може да се гарантира плавното нарастване на бюджета за култура.

Гаф: Поли Карастоянова "назначи" репортер на БТВ за шеф на БНР

Новоизбраната шефка на парламентарната комисия по култура и медии Полина Карастоянова даде брифинг, за да демонстрира, че знае имената на културтрегерите в България, както и на управляващите медиите. 

Оказа се обаче, че не знае как се казва генералният директор на Българското национално радио. И въпреки, че четеше от листче, тя "назначи" на директорския пост в БНР репортера на Би Ти Ви Радослав Чолаков. 

Припомняме ви, че директорът на БНР се казва Радослав Янкулов.

Очевидно комисията не разполага с потенциала да излъчи достоен председател, затова изходът е да тя да бъде разпусната

Това гласи открито писмо на журналистическата организация "Мрежа за свободно слово", адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. 

Членове на "Мрежата" са над 40 колеги, сред които Ирен Филева, Спас Спасов, Асен Йорданов, Спасиана Кирилова, Еми Барух, Иван Бедров, Марин Бодаков, Нели Огнянова.

"Ние, членовете на Мрежата за свободно слово, настоятелно и във втора поред своя декларация ви напомняме, че културата и медиите са сфери от особена важност за идентичността на нацията и стабилността на демокрацията, – пишат "Мрежа за свободно слово". - По тази причина категорично не приемаме и няма да приемем очевидно безпринципното Ви и користно отношение към тях.

Печално приключилият експеримент с избора на Слави Бинев за председател на парламентарната Комисията по култура и медии може да бъде квалифициран единствено като акт на безцеремонно пренебрежение към обществения интерес. Номинацията на Поли Карастоянова за същия пост сега е тревожен рецидив на това ваше поведение.

Както в случая с Слави Бинев, така и при номинацията на Поли Карастоянова заявяваме, че те са унизителен знак за отношението ви към експертните умения и професионализма в сферите на културата и на медите. Това не може да ни остави равнодушни.

Заявяваме също категоричната си убеденост, че Поли Карастоянова не притежава авторитета, който би и позволил да се занимава с проблемите на медиите, създаването на среда за неманипулираното им развитие и застъпничеството за отстояване на професионалните стандарти в работата им.

Нещо повече – Поли Карастоянова не притежава и компетенциите, на които ние като професионална организация бихме могли да разчитаме за реализацията на идеите и проектите си.

Затова заявяваме, че в този свой състав парламентарната Комисия по културата и медиите явно не разполага с потенциала да излъчи достоен свой председател. При това положение ние виждаме като единствен изход от създалата се ситуация нейното официално разпускане.

Само по този начин Комисията ще може да бъде отново конституирана с избора на членове, които имат авторитет в културната и медийна общности. В противен случай тя ще работи формално и ще продължи да предизвиква напрежение."