Според последното проучване дамите се чувстват по-щастливи, когато половинките им страдат.

Причината е, че нежните създание чувстват подкрепата на партньорите си и отдадеността им във връзката, когато мъжете съжаляват. 

Учените са разбрали, че когато мъжът разбере защо жена му е ядосана, тя веднага става по-щастлива, но не и той. Участвали са 156-те хетеросексуални двойки и всеки участник е бил помолен да опише сблъсък с половинката си през предходните два месеца. След това двойката е обсъждала случката насаме пред камера. 

Накрая анкетираните наблюдавали най-емоционалните 30-секундни клипове с разговори и попълнили въпросници за чувствата, които изпитали по време на прожекциите. По този начин била измерена удовлетвореността от връзката и на двамата партньори, както и чувството им за съпричастност.

Накрая станало ясно следното: Господата са по-доволни от връзката си, когато виждат у партньорката си положителни емоции, докато за дамите удовлетвореността от връзката я има дори, когато мъжете се чувстват зле. Жените са доволни, когато мъжете им страдат в опит да разберат недоволството им. Дори в крайна сметка да не успеят, фактът, че са се разстроили заедно с тях, радва жените.