Внимавайте по пътищата в последния ден от празниците

Нека тази неделя повечето българи тръгнат на път преди обяд, а да не изчакват следобеда, съветват от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). От НИМХ при БАН са обявили в цялата страна предупредителен жълт код за снеговалежи и заледявания.

"Шофьорите трябва да са внимателни, когато минават през участъци в планинските райони - предупреди инж. Георги Златев от АПИ. - В планинските райони, въпреки положените материали, се създават предпоставки за заледявания и трябва да се кара с малко по-ниска скорост и по-голяма дистанция между автомобилите."

В последния от четирите почивни дни за Нова година от 14 ч. до 20 ч. се ограничава движението на товарните превозни средства над 12 тона по автомагистралите и натоваренитe пътни направления. Целта е повишаване на безопасността при пътуване и увеличаване на пропускателната способност на пътната инфраструктура, обясняват още от АПИ.

Очаква се интензивно движение на входовете на София, по автомагистралите "Тракия", "Хемус" и "Струма“ и път I-1 (Е-79) София-Кулата, тъй като хиляди българи избраха Гърция за новогодишната нощ. Необходимо е шофьорите да карат внимателно и със скорост, съобразена с метеорологичните условия, да спазват въведените ограничения, пътната сигнализация и указанията на Пътна полиция, предупреждават още от пътната агенция.

Виж още: Сибирски студ през януари

Тежкият трафик всъщност започна още в събота. Очаква се само в София да се върнат около 400 хил. автомобила, съобщи Нова телевизия.

Синоптиците предвиждат в ранните часове на неделния ден да започнат снеговалежи, които да натрупат между 10 и 15 сантиметра сняг. Особено внимателно трябва да подходят водачите, които ще пътуват в областите Благоевград, Варна, Добрич и Бургас, защото там в следобедните часове се очаква снегът да преминава в дъжд и да се образуват поледици, обобщи БНТ.

"Всички снигопочистващи машини са в готовност и чакат започването на снега за да започнат да обработват пътищата. Прогнозите са снегът да започне от Северозападна България. Ние сме в готовност и молим водачите да карат със съобразена скорост", коментира в събота вечерта началникът на Ситуационния център в АПИ Денислав Пейчев.