Скулптор насърчава публиката да вандалства върху негова творба

Статуята на Дъглас Коплънд Gumhead, изложена край мъжката мода в канадския магазин за луксозни стоки Holt Renfrew, е интерактивна - всеки може да залепи своята дъвка върху огромната скулптурна глава на автора.

Инсталацията може да се види от 15 януари до 9 март и подгрява публиката за изложбите му в Кралския музей на Онтарио (ROM) в Торонто и Музея на съвременното канадско изкуство (MOCCA), които се откриват в края на месеца и продължават чак до април.

Скулпторът описва Gumhead като "социален автопортрет", в чиято промяна публиката е насърчена да участва - всеки със своя собствена дъвка или от бурканите с цветни дъвчащи топчета, оставени наблизо.

С течение на времето творбата ще се трансформира в нещо уникално, което носи местния дух на Торонто, очакват домакините на Коплънд, а той обяснява експеримента като "необичайно и прекрасно преживяване".

53-годишният канадски писател се изявява в областта на дизайна и изобразителното изкуство, като и друг път е украсявал обществени места с творбите си.