Услугата, която влиза в сила със закон, ще струва между 30 и 50 лв.

След кучетата котките също задължително ще бъдат с микрочип, а ако стопаните откажат, на домашните им любимци ще се забранява ваксината срещу бяс, съобщи Би Ти Ви. Промяната е предвидена в Закона за защита на животните и Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

Някои животни вече имат микрочипове, но това е по преценка на стопаните им. Чипирането обаче ще стане задължително за котки и ще струва между 30 и 50 лева. Благодарение на устройството може да се установи

чие е животното, ако то се изгуби

Целта била да се реши проблемът с бездомните животни и да се затегне контролът над хората, които изхвърлят на улицата домашните си любимци.

Котките също влизат в единен регистър, за да бъдат намирани лесно и да не се изхвърлят безнаказано на улицата, твърдят от земеделското министерство. 

Видео: Варненската зелена котка обиколи световните медии

"Бездомните животни са се появили на улицата благодарение на безотговорността на нас, хората. След като има задължително чипиране, това ще даде

възможност и за налагане на санкции",

коментира пред Би Ти Ви д-р Марина Иванова от фондация "Четири лапи". От организацията приветстват поправките и твърдят, че контролът над немарливи стопани ще се затегне.

Ветеринарните лекари обаче са категорично против забраната да ваксинират животни без чип.

"Не може Общината да контролира стопаните чрез нас, лекарите - забранява ни да си вършим здравната услуга. Това според мене е парадоксално", смята д-р Ранко Георгиев.

Забраната за ваксиниране срещу бяс

се отнася и за кучета, и за котки без чипове, а според д-р Георгиев това крие рискове. Част от заболяванията, срещу които ваксинираме любимците са - зоонози, т.е. те са опасни и за нас, хората, обяснява той пред Би Ти Ви.

Фотогалерия: Знаменитости с котки

Валентина Лесова, която е с кучето Спайки от три години, не приема забраната за ваксина на домашни любимци без чипове.

"Без ваксина няма начин, това е все едно да не си ваксинираш детето. Това е, ако на един човек не са му дали име или паспорт, да му откажат помощ в болница. Няма как", смята тя.

Поправките в двата закона ще се подложат на обществени дебати, преди да се внесат за разглеждане в Министерския съвет, уточнява Би Ти Ви.

Планират се и още промени

Според тях собствениците на зоомагазини ще съобщават в местната дирекция по безопасност на храните данните с името и адреса на лицето, което е закупило куче или котка.

Друга поправка предвижда да се конфискуват животни, малтретирани от собствениците си. До момента подобна процедура у нас липсваше, припомня Би Ти Ви.

Кампаниите срещу бездомните животни, които се водят на Запад, обикновено акцентират върху кастрирането на котките като превенция срещу нежелано потомство. Освен това хората се насърчават не да купуват домашните си любимци, а да осиновяват бездомни животни.