Как да разпределяме разумно доходите си, за да имаме винаги пари на разположение

Ето няколко съвета как да спестим пари и излишни нерви:

Разпишете разходите си

Много е важно да разпределяте правилно парите си. Запишете на лист хартия какви са месечните ви разходи като наем, битови и лични сметки, храна, лекарства... Прибавете към тази сума и приблизителна стойност на допълнителните ви разходи - екскурзии, ресторанти, кино, театър и др. 

Организирайте правилно семейния си бюджет. След като вече знаете колко пари харчите месечно, ще можете да си направите сметка дали трябва да ограничите някои от глезотийките, с които се радвате, или можете да си позволите повече лукс. 

В днешно време има много сайтове и приложения за телефони, които ще ви помогнат по-лесно да изчислите и разпределите разходите си.

Определете месечен бюджет

Това може би е от основно значение. В своя месечен бюджет включете абсолютно всичко. Отделяйте определена сума пари от заплатата си всеки месец за неща, които са ви нужни. 

Ако например искате да си купувате нова дреха всеки месец, заделяйте пари точно за шопинг. Същото важи и за пътувания, почивки и екскурзии. 

Опитайте да предвидите всички разходи, които могат да се появят.

Проследявайте бюджета си

Важно е да цените парите си и да знаете стойността им, което, разбира се, не значи да цепите стотинката на две. Просто бъдете разумни. Проследявайте колко пари за какво точно сте похарчили, защото ако не го правите, може да се наложи да се лишите от някое дълго чакано удоволствие като семейна почивка или онези готини ботушки в мола.

Виж още: Как са защитени вашите спестявания

Избягвайте импулсивните покупки

Всички знаем, че жените обичат да харчат за дрешки, джунджурийки, обувки и какво ли още не. Мъжете понякога също не остават по-назад, но те си падат повече по техниката.

Следващия път обаче, когато спонтанно ви облее гореща пот, ръцете ви се разтреперят и онзи странен вътрешен глас ви нашепне "Купи го", се замислете дали това наистина ви трябва? Дали ако си го купите, няма да се наложи да се лишите от нещо друго. Бъдете разумни!

Спестявайте

Това е доста трудна цел, но все пак опитайте. Наложете си да отделяте определена сума всеки месец, за да не се притеснявате, когато останете на червено.

Не бъдете така стриктни

Знаем, че ви казахме да спестявате, но все пак животът е само един. Не си позволявайте да го прекарате само в притеснения за пари и лишения. Угаждайте си от време на време. Нали затова живеем!

Виж още: Навиците на богатите

Източник: Еjednevnik.com