Килимите влизат в световното културно наследство заради орнаментите, композициите и цветовете

ЮНЕСКО призна чипровските килими за Световно нематериалното културно наследство. Решението беше взето с единодушие от Междуправителствения комитет на организацията, който заседава в Париж на своята Девета сесия.

В тазгодишния списък на организацията са включени седем традиционни и специфични елемента от културите на Алжир, Армения, Азербайджан, Боливия, Босна и Херцеговина, Бразилия и Бурунди.

Традицията на производство на Чипровски килими

Българската кандидатура "Традицията на производство на Чипровски килими" беше представена пред ЮНЕСКО в края на март миналата година.

На сайта на ЮНЕСКО е публикувано описание на чипровските килими и историята на традицията. И до днес жените в Чипровци тъкат на вертикален стан, което се приема като древна форма на тъкачна техника, а мъжете се грижат за производството на вълна, обработката и багренето й. 

Младите хора в Чипровци се учат да тъкат както в семействата си, така и в организирани към училището и читалището групи за тъкане и багрене с естествени багрила.

Българската следа

България предложи чипровските килими заедно с двугласното пеене в град Неделино, "Песента - минало, настояще и бъдеще" на читалище "Св. св. Кирил и Методий - 1926" в село Сатовча и народния празник Сурва в Пернишка област за списъците на световното културно наследство през пролетта на 2013 г.

Тъкането на чипровските килими е третият български елемент, вписан в Световната листа, след Бистришките баби (2006/2008) и Нестинарството (2009).