Управляващите не са доволни от изслушването на Писанчев

"В момента няма директна терористична заплаха за страната", заяви председателят на ДАНС Владимир Писанчев пред журналисти в парламента след изслушването му в НС, предаде БНР.

Писанчев коментира, че за момента България не е под директна терористична заплаха за страната, но опасността остава.

Пряка опасност няма, не пряка обаче има

"Има такава опасност, защото имаме конфликт, който се разраства. Имаме реална заплаха, с която трябва да бъдем много внимателни. В момента конкретни заплахи за държавата няма. Но като цяло обстановката се напряга с всеки изминал момент и ние трябва да реагираме като държава. ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. От ДАНС информация не е изтичала за година и четири месеца. Трябва да подкрепяме нормалната вяра на хората и трябва да се пресичат в корен всякакви екстремистки наклонности", коментира той.

"ДАНС сама по себе си не може да се противопостави на тази заплаха, както и останалите специални служби. Нуждаем се от анализ на ситуацията и стратегия", заяви Владимир Писанчев.

След изслушването - критики

Самото изслушване породи остри критики от страна на управляващите. Реформаторите поискаха оставката на шефа на ДАНС. На това Писанчев отговори, че няма да се оттегли от поста си.

"Оставка няма да подавам, но в крайна сметка по това законодателство парламентът ме избира. Ако парламентът реши, че аз не съм необходим повече на ДАНС, естествено", заяви той..

От ГЕРБ също изразиха недоволство от работата на шефа на ДАНС. Цветан Цветанов също така намекна, че се подготвя промяна в Закона за Министерство на вътрешните работи, която да намали съсредоточаването на власт в ДАНС.

Депутатите от "Атака" напуснаха пленарна зала, като обвиниха шефа на ДАНС в пиар акция, която има странни цели. Те, заявиха, че целта на акцията "Антитерор" била да се изведат основания за изграждането на ислямски център.

Каракачанов за мюфтиите

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт заяви, че обучението на ходжи и имами е по-добре да се извършва в България и този процес да се контролира от образователното министерство.

"Ако държавата има нормална политика и тази политика се провежда и от религиозните общности, всичките, включително Главното мюфтийство, върви и завърши където си искаш. Само че можеш да станеш мюфтия, или можеш да станеш ходжа, ако си завършил нормално учебно заведение. Това е логиката", заяви Каракачанов.