Кое е дошло първо – яйцето или кокошката? Всъщност науката знае отговора на тази често повтаряна гатанка и следващият път, когато някой ви отправи въпроса като риторичен, можете спокойно да му отговорите.

В природата живите същества еволюират чрез малки промени в ДНК. При животни като кокошката, ДНК от сперматозоида и яйцеклетката се комбинират, за да създадат зиготата – първата клетка на новия организъм, в случая - пиленце. След това тази клетка се дели безброй пъти, за да формира всички клетки на бъдещото животно. При всяко живо същество, всяка клетка съдържа едно и също ДНК и то съвпада с това на първата клетка – зиготата, пише termo.bg.

Според еволюционната теория кокошките са произлезли от не-кокошки чрез малки промени, настъпвали при смесването на женското и мъжкото ДНК и формирането на новия зародиш. Тези мутации имат влияние само и единствено в момента на зараждане на новата зигота. 

Така че схематично това е началото: две същества не-пилета се чифтосват и ДНК-то на тяхната зигота претърпява онези специфични мутации, които го карат да се излюпи като първото истинско пиле. Родителите на първото пиле генетично са били много подобни на него. След това под влиянието на естествения подбор мутациите се разпространяват, за да създадат цяла популация от истински пилета. 

Преди тази първа зигота на кокошка, на света съществуват само техните предци не-кокошки. Зиготата е единственото място и време в живота, в който може да се създаде ново животно, а при пилетата тя се формира в яйцето. 

Така че отговорът е ясен и еднозначен: Между кокошката и нейното яйце, първо е дошло яйцето!

Източник: http://spisanie8.bg