Най-ниските температури през месеца ще са 10-15 градуса, а най-високите - между 36 и 41 градуса

През юли продължителността на слънчевото греене е най-голяма (320-340 часа в равнините), а облачните дни обикновено са не повече от четири. Юлските температури са високи и през месеца са били регистрирани абсолютните максимуми за нашата страна, които в повечето райони са от 40 до 44 градуса. Дните 28, 29 и 30 юли дори са наречени "горещници".

Същевременно през юли намаляват северозападните нахлувания на хладни и влажни океански въздушни маси, а заедно с това - валежите и вероятността за градушки. Средно дните с валеж варират от четири до осем. Характерни са засушаванията.

Тази година юли започва със слънчеви и горещи дни, като максималните температури за месеца ще бъдат между 36 и 41 градуса, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред агенция "Фокус".

Средната месечна температура през първия изцяло летен месец се очаква да бъде около и над нормата, която за равнините е между 22 и 26 градуса, за високите полета между 18 и 21 градуса, а за планините - от 6 до 13 градуса.

Най-ниските температури ще бъдат 10-15 градуса, а най-високите - между 36 и 41 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските райони - от 70 до 120 л/кв.м.

След слънчевото и горещо начало на месеца към 3-6 юли ще премине атмосферно смущение, въздушната маса ще се лабилизира и на много места ще има краткотрайни валежи и гръмотевични буриТемпературите относително ще се понижат.

През втората половина от първата десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните, като в края на периода се очаква да премине атмосферен фронт и на места да превали и прегърми.

През повечето дни от втората и третата десетдневка ще бъде предимно слънчево, а около и след обяд - горещо. По-значителни увеличения на облачност и на места краткотрайни превалявания се очакват около 12, 17, 20, 24 юли, а също така в края на месеца.

В първото юлско утро, чествано у нас като Джулай морнинг, Слънцето в София изгрява в 5,52 ч. и залязва в 21,08 ч., а продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 5,17 ч. и ще залязва в 20,49 ч., като продължителността на деня намалява до 14 часа и 32 минути.

Фазите на Луната през месеца:
новолуние - 2 юли,
първа четвърт - 9 юли,
пълнолуние - 17 юли,
последна четвърт - 25 юли.

Източник: агенция "Фокус" / НИМХ