Продължава ли циганското лято от началото на месеца?

Средната месечна температура през ноември тази година се очаква да бъде около и над нормата, която за Северна България и Горнотракийската низина е между 5 и 8 градуса, за високите полета между 3 и 5 градуса, по Черноморието и долината на р. Струма 8-10 градуса, а в планинските райони варира от -5 до 3 градуса, гласи синоптичната прогноза.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между -5 и 0 градуса, като по-високи ще са стойностите по Черноморието. Най-високите пък няма да надхвърлят 20-25 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде е около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 70 л/кв.м, а в южните и планинските райони - от 60 до 90 л/кв.м.

През първата десетдневка циганското лято продължава с време, по-топло от обичайното, през повечето дни - и предимно слънчево. По-значителни временни увеличения на облачността се очакват над Източна България и в планините, както и през втората половина от периода, но и тогава вероятността за валежи е малка.

През първата половина от втората десетдневкатемпературите слабо ще се понижат, но времето ще е спокойно, а вероятността за валежи остава малка. В равнинната част от страната сутрин ще има ниска облачност и мъгли, а около и след обяд над повечето райони ще е предимно слънчево. В планините и планинските райони ще бъде слънчево и по-топло от обичайното.

От средата на месеца, както и през първата половина от третата десетдневка времето ще се характеризира с повече динамика в атмосферата, променливо, с валежи. Температурите ще продължат бавно да се понижават и ще се доближат до обичайните.

През последните дни от ноември по-голяма е вероятността времето отново да е спокойно и без валежи, с температури близки до средните за периода.

От Нова телевизия напомнят, че е време да помислим за гумите на автомобила - ако още не сте сложили гуми със зимен грайфер, направете го в следващите дни и не чакайте дългите опашки. Това е необходимо не толкова заради очаквани валежи, а заради по-ниските температури към средата на ноември, които влияят на сцеплението с пътната настилка.

Източник: Нова телевизия