Най-ниските стойности на термометъра в по-голямата част от страната ще достигнат от -8 до -13 градуса. а най-високите - от 14 до 19 градуса

Средната месечна температура през февруари се очаква да бъде около и над нормата, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

В началото на месеца ще бъде доста по-топло от обичайното, особено през първите дни в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. Вероятността от валежи до средата на десетдневката е малка. През втората половина от периода ще има повече валежи в равнинната част от страната, предимно дъжд, а в планините - сняг. Температурите ще се понижават, но ще останат по-високи от средните. 

През втората и третата десетдневка температурите ще се понижат още и ще се колебаят около стойности, близки до средните за месеца. Динамиката на атмосферата ще се запази и времето ще бъде променливо, с чести превалявания. В равнинната част от страната ще има и дъжд, и сняг, но вероятността за трайна снежна покривка е малка. 

Средната месечна температура през февруари ще бъде от 0 до 2 градуса, а в Южна България и по Черноморието - между 2 и 5 градуса, докато в планините - между -8 и -3 градуса. Най-ниските стойности на термометъра в по-голямата част от страната ще достигнат от -8 до -13 градуса. а най-високите - от 14 до 19 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще бъде между 30 и 50 мм, в планините - между 40-70 мм, а в Рило-Родопския масив и Странджа - от 60 до 100 мм.

Източник: НИМХ / БНР