Номер 1 са китайците, следват ги турци и руснаци. 10 хил. заможни чужденци са се възползвали от "златната" оферта на Атина: който похарчи най-малко 250 хил. евро за имот в Гърция, автоматично получава "златна виза", разказва "Дойче веле"

Доскоро той е бил професор в реномиран турски университет. В Истанбул е притежавал прекрасно жилище с изглед към Босфора. Днес обаче живее в гръцката столица Атина. Напуснал е Турция след неуспешния опит за преврат през лятото на 2016 г. Страхувал се, че ще го вкарат в затвора, защото бил сред известните критици на президента Ердоган. А и новата родина има едно важно предимство: съвсем близо е до Турция, пише германският "Зюддойче цайтунг" в статия под заглавие "Не е само чарът на островите", цитирана от Българската редакция на "Дойче веле".

"Най-изгодният входен билет за Европа"

Междувременно стотици турци са се заселили в Гърция - именно страната, която дълги години бе смятана за заклет враг на Турция, сега посреща турските преселници с отворени обятия. Подбудите обаче са по-скоро егоистични, посочва изданието. И обяснява, че още през 2013 г. гръцкото правителство стартира програмата "Златна виза", която има за цел да влее свежи пари в изпразнената държавна хазна.

Виж още: Гръцките острови - вече и за продан

Затова и съответният закон предвижда "създаването на благоприятни условия за стратегически и частни инвестиции". Сайтове в интернет правят реклама на прекрасното Егейско крайбрежие и възхваляват чара на гръцките острови. Но за повечето купувачи на т.нар. "златна виза" красотите на Гърция са само приятен бонус - важно за тях е друго.

Който похарчи най-малко 250 хил. евро за покупката на недвижим имот в Гърция, автоматично получава право на престой за пет години. А ако имотът не бъде препродаден, визата може да бъде удължена и отвъд този срок. Макар инвеститорът да не е задължен да живее в Гърция, визата му позволява да се движи свободно в Шенгенското пространство.

Или както рекламират в интернет брокерите на недвижими имоти, Гърция предлага "най-изгодния входен билет" за Европа. И още нещо: чуждестранният инвеститор може да придобие визи и за най-близките си роднини. Няма право да работи в Гърция, но пък всяка година трябва да си плаща данъка върху имота.

Засега най-голям интерес към офертата проявяват китайците, след тях се нареждат турците и руснаците, пише по-нататък "Зюддойче цайтунг" и цитира официална статистика от ноември м.г., според която досега са издадени общо 9756 "златни визи".

Близо 5400 от тях са били издадени на китайци, 1028 на турци и 1012 на руснаци. 200 сирийци също са се сдобили със "златна виза".

Златни печалби

Роля играе и този факт: в хода на кризата недвижимите имоти силно поевтиняха, а вече има и нов бизнес модел - отдаването под наем чрез Airbnb и други платформи. Китайски инвеститори изкупуват цели жилищни блокове в центъра на Атина - не толкова заради "златната виза", колкото заради златните печалби.

По-сложно стоят нещата с придобиването на гръцки паспорт. Молба за гръцко гражданство може да подаде всеки, който е живял седем години легално в страната. Така е поне на теория. Но практиката показва, че Гърция е много неотстъпчива дори към такива чужденци, които са родени в страната и живеят тук от десетилетия.

Дали заможните инвеститори от Китай и Русия по-лесно ще получават гръцки паспорти? Засега този въпрос остава без отговор, тъй като от въвеждането на "златния" закон още не са изминали седем години, пише в заключение "Зюддойче цайтунг".

Виж още: Руснаци изкупуват евтини гръцки острови

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"