За първия изцяло пролетен месец синоптиците обещават слънчево време и повишаване на температурите

Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под нулата. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините от -5 до 2 градуса.

Най-ниските температури през април ще са предимно между -3 и 2 градуса, а най-високите ще достигнат 23-28 градуса. Вероятност за отрицателни минимални температури има до края на втората десетдневка.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, а в планинските райони - между 60 и 100 л/кв.м.

Първият изцяло пролетен месец започва с преобладаващо слънчево време и повишени температури. Към 3-5 април облачността се очаква да се увеличи и на много места да превали дъжд, а температурите да се понижат. През следващите дни с пренос на въздушни маси от юг-югозапад отново настъпва затопляне. Ще е предимно слънчево с разкъсана средна и висока облачност.

В края на първата и в началото на втората десетдневка температурите значително ще се понижат и до края на периода ще бъдат по-ниски от обичайните. Ще се създаде валежна обстановка, на места със значителни количества, като в Предбалкана и по високите полета на Западна България има вероятност дъждът да преминава в сняг.

През третата десетдневка температурите ще се повишат и вече ще са близки до обичайните, а на места - и малко по-високи. Вероятност за валежи има около средата на периода и към края на месеца, когато температурите относително ще се понижават.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,09 ч. и залязва в 19,53 ч., а продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца Слънцето вече ще изгрява в 6,23 ч. и ще залязва в 20,26 ч., а продължителността на деня нараства до 14 часа и три минути.

Фазите на Луната през месеца са:
4 април - последна четвърт,
12 април - новолуние,
20 април - първа четвърт,
27 април - пълнолуние.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"