Биодинамичното лозарство е като сбъдната бохемска идилия. То предполага да правиш вино, използвайки само даровете на Майката Земя, лунните цикли и шепота на звездите

"Има огнени, въздушни и земни дни - 12-те съзвездия са наши съюзници - казва, сякаш изтъквайки нещо очевидно Елена Вариара, собственик на биодинамично стопанство в Тоскана. - Работата ни е да се напаснем към ритъма на планетите."

Така Даниел Пергамент от "Ню Йорк Таймс" започва репортажа от срещата си с малките винопроизводители на Тоскана.

Технически погледнато работата на сеньора Вариара е да прави вино. Тя и партньорът ѝ Данте Ломаци притежават лозе, наречено Колобмая, разположено на един слънчев хълм на Тоскана, недалече от Сиена. "Ние обработваме почвата в земните дни, а растенията във водните дни. Захарта в гроздето расте с напредването на пълнолунието. така че го берем след пълнолуние", обяснява сеньора Вариара.

Методите й за отглеждане на грозде изглеждат доста необичайни (популярното им название е биодинамично земеделие), но стават все по-популярни сред дребните италиански винопроозводители. Те следват предписанията на австрийския философ Рудолф Щайнер, който в началото на 20-те изковава своята антропософска теория.

Колкото до земеделието, теорията на Щайнер предполага никаква употреба на синтетични химикали или изкуствено напояване.

Истинската биодинамична ферма трябва да отглежда също разнообразие от плодове и зеленчуци, трябва да има и животни - независимо питомни или диви, които да поддържат миниекосистемата в порядък.

Колкото до астрологичния афинитет на сеньора Вариара, той също не е въпрос на лични предпочитания: биодинамичното винопроизводство изисква фермерът да се ръководи от особеностите на звездния календар. Оттам и астрологичната лекция в началото.

Biodinamichnoto lozarstvo stava vse po populyarno v italiya
Биодинамичното лозарство, става все по-популярно в Италия. Снимка: Сюзан Райт/"Ню Йорк Таймс"

"Органичното земеделие не причинява вреди на земята, напротив то я заздравява и калява" казва и Себастиан Назело, друг винар от района.

Той и Вариара са част от движението на малки производители, който правят 10-20 хил. бутилки годишно.

За сравнение крупните производители като Антинори и Фрескобалди произвеждат милиони бутилки, които се изнасят по всички краища на света. През 2015 г. Санта Маргерита е продала 19 млн. бутилки в 85 държави с приходи 118 200 евро.

Биодинамичните винопроизводители изнасят няколко хиляди бутилки годишно, а нетните им продажби не надхвърлят суми с по две, най-много три нули отзад.

За разлика от големите производители те не добавят никакви допълнителни продукти за обработка на лозята (с изключение на щипка сулфити за предпазване на реколтата). Техните стопанства обикновено включват фермер, трактор и може би група приятели, които помагат при гроздобера.

Официално тези винарни не са отворени за публика. Неофициално собствениците им с радост разхождат гости из лозята и избите си. За човек, който е повече пътешествник и по-малко турист, тези винарни предлагат идеалния достъп до една Италия, малко по-различна от клишетата на киното и "Инстаграм" фотографиите.

Още по-забавното е, че ключът за този непознат свят, се крие в окултното.

"Бутилираме по време на новолуние (когато луната е скрита) - казва сеньора Вариара. Нейната Колобмая всяка година произвежда два вида червено вино, едно бяло и малка партида пенливо бяло и розе. - Нужна ни е точната фаза на луната, понеже тя е нещо живо. Тя знае, че е в бутилките."

Всичко това звучи леко налудничаво на рационалния посетител, истината е, че виното произведено по този начин е фантастично.
Колкото и удивително да е, има хора, произвеждащи вино по тази романтична вуду технология, предполагаща да четеш лунните цикли и да използваш звездите като някакви извънземни енолози.

Източник: "Ню Йорк Таймс"