Нападателят, противник на Доналд Тръмп, успял да рани петима души, сред тях председателя на парламентарната група на мнозинството в Камарата на представителите, който е в критично състояние

Въоръжен мъж откри стрелба срещу конгресмени от Републиканската партия по време на тренировка по бейзбол в парк на Александрия, щата Вирджиния. Инцидентът станал недалеч от столицата Вашингтон рано сутринта местно време.

Нападателят беше идентифициран като 66-годишния Джеймс Т. Ходжкинсън, от щата Илинойс. След като бил прострелян, той починал от раните си в болница, като преди това успял да рани петима души.

Сред пострадалите е председателят на парламентарната група на мнозинството в Камарата на представителите Стив Скалис. Той беше опериран, но остава в критично състояние.

Двама полицаи, които отвърнали на огъня, също са получили наранявания, но за живота им няма опасност. Куршумите са засегнали още административен служител от Конгреса и лобист, който е най-сериозно пострадал.

Бейзболният отбор на републиканците от Конгреса тренирал за утрешен мач. Срещата е традиционна, играе се от 1909 г. и няма да бъде отменена след случилото се.

Това е първият подобен инцидент след стрелбата срещу Габи Гифордс през януари 2011 г., когато бившата конгресменка от Аризона беше улучена в главата. Тя оцеля, но загинаха шестима души, а още 12 бяха ранени.

"Фейсбук" профилът на Ходжкинсън сочи, че е бил противник на президента Тръмп, когото смятал за "предател, унищожил нашата демокрация". Време е да унищожим Тръмп и компания, написал той на 22 март.

След като се оказа, че е бил доброволец в кампанията на Бърни Сандърс, сенаторът и кандидат за номинацията на Демократическата партия за президентските избори миналата година заклейми деянието.

Насилието под всякаква форма е неприемливо в обществото ни, заяви Сандърс и напомни: "Истинската промяна може да настъпи само чрез ненасилствени действия, а всичко останало противоречи на американските ценности."

Нападателят, 66-годишният Томас Ходжкинсън, е бил застрелян

Източник: Си Ен Ен