На 47 години китаристът на "Гънс енд роузис" и "Велвет риволвър" достигна и София. Концертът му у нас е повод да си припомним някои от неговите емблематични парчета, от началото до днес

Слаш пристигна в неделя за своя първи концерт - в зала "Фестивална" този понеделник, 4 февруари. Придружават го музикантите от соловия му проект - вокалистът и китаристът Майлс Кенеди плюс The Conspirators: Франк Сидорис (китара), Брент Фитц (барабани) и Тод Кърнс (бас).

Организаторите на гастрола му оповестиха като любопитен факт, че по време на предстоя му в България категорично е забранена употребата на твърд алкохол както от музикантите, така и от целия технически екип. Същото правило важи и за цигарите - макар че, докато бе част от "Гънс енд роузис" го помним с цигара в уста дори на сцената, както в клипа към November Rain (1992).

Друго от известните му китарни сола, включвани редовно в тематичните класации, е в Sweet Child o' Mine от дебютния албум на "Гънс" Appetite for Destruction (1987).

Самият Слаш обаче недолюбвал парчето, защото знаменитият му китарен риф в началото се родил по време на джемсешън, почти на майтап.

Песента обаче и до днес е сред най-големите хитове на групата, единственият им сингъл, достигнал първо място в US класациите.

След раздялата с "Гънс" в средата на 90-те Слаш се отдава на различни солови проекти, а в началото на новото хилядолетие се събира с колегите си Дъф Маккагън и Мат Соръм в супергрупата "Велвет риволвър" с вокалиста на "Стоун темпъл пайлътс" Скот Уейланд.

Междувременно през 2001-ва се жени за голямата си любов Перла Ферар, с която имат двама сина. Благодарение на нея започва да се грижи повече за здравето си, след като на 35 разбира, че сърцето му е увредено от дългогодишна злоупотреба с алкохол и наркотици. 

Фотогалерия: Перла - голямата любов на Слаш

Преди и сега: Слаш е сред рокзвездите, които поддържат неизменно един и същ имидж и на 30 (вляво), и когато гонят 50-те

Единственият алкохол, поръчан от музикантите за престоя им в София, е бира, и то задължително българска, уточниха организаторите - и вестниците веднага разтръбиха: "Поят Слаш с родна бира".

Най-големият му хит с "Велвет риволвър" е Slither, отличен с "Грами 2005" за най-добро хардрок изпълнение.

През 2008-а излиза самостоятелният му албум Slash, в който му гостуват звезди като Ози Озбърн, Фърги от Black Eyed Peas, Иън Астбъри от The Cult, Крис Корнъл, Кид Рок. Сред тях е и вокалистът Майлс Кенеди, който участва активно в актуалния албум на Слаш Apocalyptic Love (2012).

Сред певците, с които китаристът записва соловите си парчета, е и Адам Левин от Maroon 5. Съвместната им песен Gotten има и видеоклип, с който Слаш иска да привлече внимание към проблемите на бездомните подрастващи в Лос Анджелис.

По данни на местната младежка мрежа Los Angeles Youth Network (LAYN) към 2007 г. в Града на ангелите има 10 000 бездомни деца, а 79% от тях няма къде да прекарат нощта. В целите Съединени щати броят им варира между 1,6 и 2,8 млн.