Монументът ще се намира до храма "Света София"

До храма "Света София" в столицата ще бъде издигнат паметник на цар Самуил. Обсъждането и гласуването на проекта на решение за паметника са част от програмата на сесия на общинските съветници в София.

Идеята за монумент е част от програмата за отбелязването на 1000 г. от смъртта на цар Самуил (997-1014 г.), които се навършват на 6 октомври.

Паметниктът на българския владетел ще струва около 100 000 лв. и ще бъде финансиран от фондация "Българска памет". Общината ще осигури нужното количество бронз.

По-рано през годината фондация "Българска памет" проведе конкурс за проект за паметника. Той бе спечелен от скулптура Александър Хайтов и ландшафтните архитекти Мария и Росен Гуркови. Постаментът ще е висок 2,2 м, а самата фигура - 3,3 метра.

Виж още: Откраднаха реликви на опълченци от паметника на в. Шипка

Първоначалната идея беше паметникът да бъде поставен в парковото пространство на храма "Св. Георги Победоносец" на кръстовището на ул. "Цар Самуил" и бул. "Патриарх Евтимий", но общинските съветници са преценили, че монументът заслужава по-централно място.

Той ще бъде поставен на пл. "Александър Невски" срещу композицията "Самуилови войници" на Любомир Далчев.

Виж още: Благоевградчани сами ще решават за смяна на името

Предложението за ознаменуване на годишнината с издигане на паметник на цар Самуил е на инициативен комитет с председател д-р Милен Врабевски, като инициативата е подкрепена от български общественици, журналисти, представители на академичните среди и националните институции.