Целта на Blue Bridge 2015 е да се подобрят координацията и оперативната съвместимост между ВВС на двете държави

Военновъздушните сили (ВВС) на България и Румъния започват съвместни учения. На 28 и 29 септември на територията на двете държави ще се проведе съвместната българо-румънска тренировка Blue Bridge 2015, съобщиха от пресцентъра на ВВС.

Българските военни участват с изтребители МиГ-29 и МиГ-21 от трета авиобаза Граф Игнатиево. ВВС на Румъния се включват със самолети МиГ-21 Lancer. 

Основните летища за опериране са Граф Игнатиево и Михаил Когалничану. Освен полети, в рамките на учението е предвидена компютърна симулация между Центъра за управление и докладване в София и този в Букурещ.

Целта на Blue Bridge 2015 е да се подобрят координацията и оперативната съвместимост между ВВС на двете държави при провеждане на презгранични операции за контрол на въздухоплаването и охраната на въздушното пространство, както и да се повиши готовността на специалистите от Военновъздушните сили за участие в съвместни операции.

Виж още: Започват мащабни учения на НАТО в България

Българо-румънското учение се провежда вече пета година. Първото му издание бе през 2011 година като резултат от подписаното тогава Споразумение между правителствата на България и Румъния за провеждане на презгранични операции за Air Policing.