От 5 април до 15 май в Галерията за модерно изкуство може да разгледаме инсталация от металните скулптури на Райнер Лагеман - споени плетеници от кухи метални квадрати, чиято ефирност е вдъхновена от балетисти като Нуреев и Баришников.

Интериорен дизайнер и архитект по образование, Лагеман, роден през 1959 г., открива скулптурата като изразно средство сравнително късно в живота си, едва след като навършва 45.

Вдъхновен от човешкото тяло, той го превръща в класическа тема на артистично изразяване във всякакви форми, материали и среда. Скулптурите му моделират пози на спринтьори, плувци, катерачи, дори йоги.

Самият Райнер Лагеман (Rainer Lagemann) обяснява: "Като използвам метални квадрати, за да извайвам човешката фигура, създавам произведения, които предизвикват силата и деликатността на тялото."


Райнер Лагеман, "Обвързаност"

Американският скулптор от немски произход живее в Сан Франциско до 1988 г., а днес, когато не пътува по света, пребивава в Маями. Участва в десетки световноизвестни панаири на изкуството, сред които Art Basel Miami Beach; негови творби присъстват в колекциите на музеи и частни галерии в Канада, Сингапур и Европа.

"Райнер предизвиква себе си във всяка нова творба, разширявайки границите на материала, с който работи... Вае магически форми на разпознаваеми фигури, застинали във времето, улавя движения в стоп-кадър, а диапазонът, в който развива своята креативност, няма ограничения", казва за него Брус Хайландер, главен редактор на "Арт икономист".


Райнер Лагеман, "Триумфиращият"

Стъпвайки на кубизма като течение в изкуството, с годините скулпторът разработва собствена система за свързване на точките между металните геометрични форми - част от тях следват една и съща посока като ято птици, някои са перпендикулярни на основата, докато други балансират на ръба като необработени диаманти.

Кураторската експозиция в столичната Галерия за модерно изкуство обединява творби от най-известните проекти на Лагеман: "Обвързаност", "Красавицата", "Червеният лебед", "Триумфиращият гмуркач" и "Скалният гмуркач". Всяка от тях е в лимитиран тираж от едно до девет, подписани и номерирани от самия автор.

Паралелно с експозицията на Райнер Лагеман, до 14 април в зала 2 на галерията продължава и изложбата на Калия Калъчева "Къде отивате?".

Това е история за съвременната неонова динамика, вдъхновена от световните летища, преплетените жици и свободното време, обяснява младата българска художничка, за която това е първа самостоятелна изява.