В Патриотичния фронт отново няма единно мнение за подкрепата за правителството

Отново разминаване в позициите на двамата лидери на Патриотичния фронт по темата с подкрепата за кабинета, след като премиерът Борисов заяви, че няма да махне Орхан Исмаилов от поста зам.-министър на отбраната.

Според Валери Симеонов

Пред БНТ едното лице на Патриотичния фронт - Валери Симеонов от Национален фронт за спасение на България (НФСБ) определи Исмаилов като заплаха за националната сигурност. Той сподели, че неговата формация има притеснения, че може да изнася информация за турското разузнаване.

Симеонов също така определи кариерата на зам.-министъра "шеметна" и я свърза с ДПС. "Такава политическа кариера на такъв млад човек е необяснима, не е възможна", обобщи той.

Все пак той не потвърди изявения от него по-рано ултиматум, че Патриотичният фронт ще оттегли подкрепата си за кабинета, ако Исмаилов остане на поста. Лидерът на НФСБ заяви, че категорична позиция по въпроса може да има, само след като има решение на съвета на коалицията.

Според Каракачанов

Виж още: Ще има ли разцепление в Патриотичния фронт

Пред Нова телевизия пък другият лидер на ПФ Красимир Каракачанов заяви, че подкрепата за правителството остава и ултиматум не е имало. Според него въпросът за зам.- министъра на отбраната Орхан Исмаилов е принципен.

"Некомпетентни коментатори казаха, че Патриотичния фронт е реагирал срещу Исмаилов само заради името му. Това изобщо не отговаря на истината", допълни той. И уточни, че ПФ са подкрепили Вежди Рашидов и дори са го защитили когато е имало нападки към него.

Лидерът на ВМРО определи като неприемливо представители на партията, към която е близък Исмаилов, да заемат ръководни постове.

"Ние се притесняваме, че в тази ситуация има партия, която е близка до политиката на неоосманизъм на Ердоган. Ако господин Исмаилов излезе и заяви, че се разграничи от тази политика, разговорът ще бъде съвсем различен", коментира още той.

Извън темата Каракачанов коментира вчерашната акция на МВР, ДАНС и прокуратурата в четири града на страната.

"Не съм съгласен, че акцията „Антитерор" е пиар. За първи път има толкова мащабни действия, съвместни между полиция, прокуратура и ДАНС. Похвално е, че успяха да заработят заедно. През последните 20 години в България дойдоха много ислямисти, изповядващи нетрадиционен и радикален ислям", обясни той.

"Не трябва да подценяваме нещата – погледнете картата и вижте, че този голям световен конфликт е на около 1000 км от нас. Светът в момента се намира в нова ситуация. За първи път, подобно на съветската революция през 1917 г., се формира държавно образование на базата на вносна революция и идеология. Това директно говори за смяна на режима. Ленин изнася революция с руското злато и диаманти, а сега се изнася радикален ислям и революция с петрол", коментира още Каракачанов.