Отношението по казуса Орхан Исмаилов разделя ВМРО и НФСБ

Коалицията Патриотичен фронт между НФСБ и ВМРО може да се разцепи заради отношението по казуса със зам.-министъра на отбраната Орхан Исмаилов. Това стана ясно от думите на съпредседателя на ПФ Валери Симеонов пред журналисти в Народното събрание, пише "Стандарт".

Позицията на НФСБ

"Ние сме различни партии, съжалявам, ама те са си в правото да си вземат решение, какво да направя", каза Симеонов в отговор на въпрос дали е възможно разцепление. Запитан как двете партии биха работили при такъв вариант, той каза, намеквайки, че е въпрос на бъдеще и на разговори.

"Даже и без Патриотичния фронт до момента по много въпроси има мнозинство. Много често ДПС подкрепя ГЕРБ, много често и БДЦ", каза Валери Симеонов.

Според него е нормално да има непостоянно мнозинство и да се търси подкрепа или съдействие по различни теми. Така било в много парламенти по света.

"Само в България сме свикнали на едно мнозинство, което желязно да налага своята воля", каза той.

Виж още: Патриотичният фронт няма да клати мнозинството

Позицията на ВМРО

Другият съпредседател на коалицията - Красимир Каракачанов, пусна противоположно мнение по въпроса. Спорд него Партиотичният форнт не е заплашен от разцепване.

"Реакцията на НФСБ е по-емоционална, нашата е по-политична. Един човек, който е кандидатура на партия, която има тесни отношения с Ердоган да стане зам.-министър на отбраната, е неприемливо и за двете формации. Едните изразяват мнението си по-емоционално, другите по-политично. Това по никакъв начин не може да развали отношенията в коалицията", каза още Красимир Каракачанов.

По казуса с Орхан Исмаилов НФСБ твърдо се противопоставя на това българин от турски произход да заема такъв пост и поставя ултиматуми на правителството за сваляне на подкрепата. От своя страна, ВМРО на Красимир Каракачанов изразява по-мека позиция и желание за диалог с ГЕРБ с цел запазване на стабилността на управлението.