Да си починем от градския живот

Селският туризъм в България набира все по-голяма популярност. Броят на хората, които търсят спокойствието и уединението на село по време на почивката си, постоянно расте. Предлагаме ти няколко идеи за планинска почивка далеч от градския шум и конфекцията на курортите.

Село Делчево е разположено на около 10 км от Гоце Делчев, сгушено в пазвите на букови и борови гори, между няколко от върховете на Пирин. Многолюдно в миналото, селото не е пощадено от миграцията към градовете, но постепенно се възражда като туристическа дестинация. Хармоничното съчетание на стръмнини и амфитеатрално разположени къщи, тесните калдъръмени улички - всичко това прави селото предпочитана дестинация за почивка от градския начин на живот.

Други села, които може да посетиш в района са Ковачевица, Лещен и Долен, пазещи автентичния дух от времето на нашите предци.

Село Гела се намира в сърцето на Родопите, близо до Смолян. От хълмовете на селото и чак до хоризонта се разкрива неповторима гледка към родопските върхове. Според една от легендите, тук е погребан Патриарх Евтимий.Снимка: Infobgv

Гела е популярно с гайдите си. Всяка година, в началото на август, на хълма до параклиса „Св. Илия“ в местността Илинден се провежда традиционното национално надсвирване с гайди, което привлича публика от цял свят.

Препоръчваме ти да посетиш и село Широка лъка, сред чиито старинни къщи, в една от които е живял Капитан Петко войвода, можеш да усетиш автентичната атмосфера на Родопите. Заслужава си и село Смилян, прочуто със своя боб.

Село Жеравна се намира в Стара планина, близо до Котел, само на 32 км от „Петолъчката“ на пътя София-Бургас. Животът там си тече с характерното за планинските села спокойствие.Къща-музей „Йордан Йовков“. Снимка: Bulgariatravel

Днес селото е обявено за архитектурен резерват. Запазени и реставрирани са над 150 къщи, носещи духа на Възраждането. В Жеравна се намира и родната къща на големия български писател Йордан Йовков.

Село Боженци има над 600-годишна история. Разположено е на 16 км източно от Габрово и на 40 км от Велико Търново. Боженци представлява удивителна смесица от самобитна възрожденска архитектура, богато минало и неповторими български традиции. Наоколо цари такава тишина и спокойствие, че човек има чувството, че животът е затихнал преди стотици години. Над 100 къщи в Боженци са запазени в оригиналния им вид. Днес селцето е сред предпочитаните дестинации за екотуризъм.Снимка: Елена Чочкова