Нова тв започва излъчването на нашумелия британски сериал

Хю Боневил ("Нотинг хил") и двукратната носителка на "Оскар" Маги Смит, позната на зрителите и като Минерва Макгонагъл от поредицата "Хари Потър", ще ни вълнуват в премиерния британски сериал "Имението Даунтън", който тръгва 17 декември от 20 ч. по Нова телевизия.

Поредицата е носител на два "Златни глобуса" и девет награди "Еми", а всеки епизод във Великобритания е гледан от над 10 млн. души. Сериалът е създаден от писателя Джулиан Фелоус, спечелил "Оскар" за оригиналния сценария на "Госфорд парк" (2001) с реж. Робърт Олтман.

За "Имението Даунтън” критиците казват:

- "Следващият велик сериал вече е тук" (Дейвид Хинкли, New York Daily Times)
- "Буквално от всеки ъгъл "Имението Даунтън“ е почти несравним” (Брайън Лори, Variety)
- "Няма спор за въздействието на сериала, обгърнат в остроумие и повествование от най-висок клас” (Дороти Рабиновиц, Wall Street Journal).

Хю Боневил зрителите ще видят като главата на богатата аристократична фамилия Кроули, а Маги Смит влиза в ролята на неговата майка. Съпругата му се играе от Елизабет Макгавърн ("Имало едно време в Америка"), номинирана за "Оскар" с "Рагтайм" (1981) на Милош Форман. Водещо име в актьорския състав е и Дан Стивънс, който наскоро бе обявен за най-стилния мъж на Острова за 2013 г.

Историята в "Имението Даунтън" започва с новината за потъването на "Титаник". На борда на смятания за непотопим презокеански лайнер смъртта си намира и наследникът на фамилията - Патрик Кроули. Новината за неговата гибел бележи началото на драстични промени в живота на семейството: лорд Грантъм (Хю Боневил), неговата съпруга лейди Грантъм (Елизабет Макгавърн), както и трите им дъщери.

Петимата живеят в своето имение заедно с многобройна прислуга, следвайки дългогодишните традиции и порядки на британската аристокрация. Време е обаче това да се промени и в имението да пристигне новият наследник - адвокатът Матю Кроули, далечен братовчед на семейството. Той идва в Даунтън, за да предизвести необратимия ход на съвременната епоха, пропукването на установените йерархии и неизбежните обществено-исторически промени...

Източник: Нова телевизия