Американец превърна плажното облекло в слънчев панел

Женски бански с 40 тънки и гъвкави фотоелектрически панели, съединени с проводници бяха пуснати в производство. Чрез USB кабел плажното облекло може да зарежда телефона или музикалния ви плейър, докато лежите на плажа.


Solar Bikini са създадени от нюйоркския дизайнер Андрю Шнайдер. Веднъж той се пошегувал сред колеги, че иска да измисли бански, който да охлажда бирата му на плажа, а после решил да се заеме с работата на практика. 


Създавайки прототипа, Шнайдер разбрал, че за съжаление той не генерира достатъчно енергия за мини хладилник, но пък е напълно достатъчен за зареждане на мобилните устройства. 


Със слънчевите бикини можете да се къпете, но зареждането на джобната електроника трябва да става на брега след като дрехата е изсъхнала. 


За създаването са използвани слънчеви панели на компанията PowerFilm Solar. Банските вече могат да бъдат закупени от сайта Solar Coterie, макар че производството за момента е доста ограничено. Всеки модел се прави по индивидуална поръчка, дизайнът му е различен и затова цената съвсем не е за всеки - между $500 и $1500.


Междувременно Шнайдер се върнал и към първоначалната си идея. Сега дизайнерът работи над прототипи на слънчеви мъжки шорти, които може би ще могат да генерират достатъчно енергия за малкия хладилник с напитки - тематично е и названието на прототипа - iDrink.

 

Източник: Списание 8