Едно дело направи за кратко време опасни наркотици напълно легални

В Ирландия дребна грешка направи за кратко над 100 вида наркотици, екстази и кетамин абсолютно легални. Преди обаче страната на леприконите да се превърне в новата туристическа дестинация за нетипични забавления, тя бе поправена, пише "Гардиън".

Съдът по погрешка обяви забраната на наркотиците за противоконституционна

Съд обяви част от закона за забрана на наркотиците в Ирландия от 1977 г. за противоконституционна и така на практика отмени забраната. Конкретният проблем, довел до решението, е начинът, по който правителството попълва забранителния списък, без да се консултира с парламента.

Конкретното дело

До дело в Апелативния съд се стигна по искане на литовеца Станислав Бедерев, осъден през 2012 г. за притежаване на наркотици. Той се обърна към Върховния съд на страната с молба да обяви за неконституционна забраната на подобни вещества. През 2014 г. този съд потвърди правото на правителството да променя списъка със забранени вещества, който се появява за пръв път през 1977 г.

Бедерев обаче обжалва и това решение с мотива, че си е купил наркотика от ирландски магазин за субстанции, наричани "законни наркотици", или "билкови наркотици". През 2010 г. правителството започна кампания за закриването им и конкретния стимулант - метилеткатинон, е бил включен в списъка със забранени вещества през 2011 г.

Извънредна работа за депутатите

Наложи се спешно среднощно заседание на парламента, за да бъде гласувана поправка, която отново да забрани наркотиците. Тя обаче влиза в сила в полунощ, което оставя страната за 36 часа с легални наркотици.