Германското правителство прие промени в Наказателния си кодекс, които променят дефиницията за изнасилване

"Не значи не". Това е новото мото в Германия, след като страната прие нов закон, дефиниращ много по-ясно какво е изнасилването. Така вече за изнасилване се броят всякакви сексуални действия, извършвани против "ясно изразената воля" на жертвата. 

Законът беше приет с мнонинство от Бундестага. Той класифицира като сексуално посегателство и опипването, което улеснява осъждането за сексуално нападение, извършено от голяма група.

Германия от доста време беше критикувана, че изостава спрямо другите развити нации, когато става дума за законодателство, засягащо изнасилването. Преди промените Наказателен кодекс на страната определяше, че жертвата трябва да се е защитила по някакъв начин от изнасилване и че отговорът й "не" не е достатъчен, за да бъде осъден обвиняемият. Текстът не дефинираше точно какво представлява несъгласието в случая.

Ефектът от това е нисък процент на съобщените посегателства. Към момента в Германия само едно от 10 изнасилвания се докладва в Германия, а в същото време едва в 10% от случаите се стига до присъда, пише Би Би Си.

Виж още: Отново сексуални посегателства срещу жени в Германия

Законодателната промяна има за цел да успокои обществеността след масовите нападения срещу жени в новогодишната нощ в град Кьолн, а и на други места, за които се смята, че в голямата си част са дело на мигранти. Промените вече улесняват и депортирането на мигранти, извършили сексуално посегателство.

И въпреки че именно събитията от Нова година доведоха до приемането на поправките в Наказателния кодекс, те имат ефект и върху съвсем други случаи. 

Досега законът причисляваше изнасилването към сексуалните отношения, постигнати "с насилие, заплаха за живота или за нанасяне на телесни повреди", или когато жертвата е състояние на "пълна безпомощност". Този текст обаче изключваше отношения, наложени под заплаха от професионални наказания и натиск.

Източник: Би Би Си