Прокурорска проверка успя да открие в училищни столове и лавки забранени безалкохолни напитки, некачествено сирене, кетчуп с консерванти и други непозволени за предлагане на деца храни

Знаем ли какво ядат децата ни в училище? Отговорът на този въпрос може да бъде изключително притеснителен особено на фона на нова проверка на прокуратурата в училища и детски градини в Североизточна България. 

В училищни столове и лавки са намерени забранени безалкохолни напитки, некачествено сирене, кетчуп с консерванти и други непозволени за предлагане на деца храни, съобщиха вчера от апелативната прокуратура във Варна, пише в. "Сега".

Изискванията за храните, които се предлагат на децата и учениците, са регламентирани в две наредби. Едната е за здравословното хранене на учениците, която се контролира от районните здравни инспекции, а другата - наредбата за специфичните изисквания за храната, предлагана в училищните столове и търговските обекти на територията на училищата, спазването на която е възложено на Българската агенция по безопасност на храните. 

В случая прокуратурата е свършила работата и на двете служби, правейки рутинни проверки, възложени ѝ по закон. Инспекциите са били в рамките на надзора за законност, каквато е една от функциите на държавното обвинение. Досега например бяха проверявани въжените мостове в региона на Пловдив, законността на наредбите, издавани от местната власт, състоянието на язовирите и други. Проверките са възлагани на местните дирекции по безопасност на храните и МВР.

Освен столовете и лавките в училища и детски градини са проверявани и детски кухни, кухни-майки за кетъринг, автомати за храна, търговски обекти в близост и детски лагери в района на Варна. Проверявани са както самите храни, така и условията на съхранението им. 

Видео: "Синът ми е на 10 и тежи 188 кг"

Проверките

Във Варненския регион са извършени 719 проверки, като нарушения на правилата не са открити само в Добрич и Силистра. Те са разпоредени, за да се види дали има опасни съставки и психотропни вещества в храните и напитките в училищата. Такива не са открити, но за сметка на това проверяващите са намерили вредни храни. 

В района на Варна прокурорите са направили седем предписания да се спрат от продажба пици, бутерки, сандвичи, айрян, бонбони, пшенични пръчици, безалкохолни напитки с аспартам и натриев цикламат, плодови топчета, замразени фрапе и тесто. При 3 от общо 176 проверки в Шуменско са открити месни продукти и заготовки в училищни столове, които не отговарят на утвърдения стандарт "Стара планина". Пак там в магазини близо до училища са намерени 660 цигари и 4 кг нарязан тютюн без бандерол.

Виж още: Децата ни - на пето място в Европа по затлъстяване

В Разград пък е намерен кашкавал с по два различни етикета с разминаваща се информация. Плесен, ронеща се мазилка, стари мивки и складове за храни без вентилация има в Исперих. Кетчуп със съдържание на Е202 (калиев сорбат) и доматено пюре, съдържащо калиев сорбат и натриев бензоат, са открити при проверките в Търговище. Освен това са установени сирене и брашно, които не отговарят на стандартите. Нарушения са открити и при съхранението на мляко и млечни продукти.

В рамките на проверката са съставени и 10 акта. Не е ясно на каква стойност са, нито дали са платени. Според съобщението на прокуратурата всички 90 дадени предписания за отстраняване на нередности са изпълнени. По закон прокуратурата има право да поиска от съответните контролни органи да издадат актове, ако установят, че предписанията им не са изпълнени. Не е ясно защо агенцията по храните и регионалните здравни инспекции са допуснали тези храни да се предлагат на децата.

Разпоредби и забрани

Така например киселото мляко, сиренето и кашкавалът задължително трябва да са по БДС и да не съдържат растителни мазнини, гласи наредбата за специфичните изисквания за храната в училищните столове. За това следи агенцията по храните. В прясното и киселото мляко не може да има ненатурални подсладители, а в айряна не бива да има добавена сол.

Забранени са хидрогенираните растителни мазнини, каквито има в редица бисквити, вафли и пр. Нектарите и соковете трябва да са със 100% плодово съдържание, да не съдържат моно- и дизахариди над 20% и да са без консерванти, оцветители и подсладители. В чайовете също не може да има подсладители и овкусители, както и да се съдържа кофеин. Безалкохолните напитки са забранени. 

Виж още: Кои храни предизвикват пристрастяване

В лавките, училищните столове и автомати не могат да се предлагат още пържени картофени и зърнени изделия (картофен чипс, тортила чипс, пържен снакс и др.), екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина (продукти тип "Зрънчо"), пържени ядки, пържени тестени изделия като понички, пирожки, тулумбички, сухи супи, кафе, енергийни напитки и др. 

Забранени са захарните и шоколадови изделия, каквито са близалките, сухите пасти, вафлите, бонбоните, локумът и др., с изключение на шоколада, и то ако растителните мазнини в него са под 5% от общата маса. Не са разрешени и сладкарските продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и маслен крем, сиропирани сладкиши и др. За спазването на тези забрани следят регионалните здравни инспекции.

Източник: в. "Сега"