Във водата от чешмата са открити нитрати

Отдавна знаем, че водата от чешмата не е подходяща за пиене. Получаваме поредно доказателство за това

В 11 области в страната са е открито замърсяване на водата от чешмата в с различна степен, което отчасти я прави негодна за пиене и готвене. Данните са взети от регионалните здравни инспекторати. Статистиката е за последния месец и половина и обхваща цялата страна, пише "Новинар".

Сред най-засегнатите области са Благоевград, Бургас, Велико Търново, Враца, Габрово, Добрич, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив, Търговище и Шумен. Най-честите "замърсители" се оказват нитратите, които са соли на азотната киселина. По принцип не са токсични и вредни, но могат да се превърнат в опасни, ако образуват вещества като нитрити и нитрозамини. А натрупването им в организма води до отравяне.

Друг фактор за негодна или поне не дотам качествена вода за пиене се оказаха дъждовете тази година. В огромна част от тръбите из страната тече мътна вода, в която често плуват и бактерии, отчитат инспекторите. Те смятат, че повод за паника не бива да има, тъй като нивото на микробиологичния показател (наличието на бактерии) постоянно се следи и ако то се окаже застрашаващо за живота на хората, от РЗИ реагират на момента.

Виж още: Водата в България намалява

Освен 11-те области, в които трябва да се внимава с водата, останалата част от страната се радва на добро качество на вода, допълниха здравните инспектори.