Малките промени могат да имат голям ефект и да доведат до значително подобрение на здравето, като същевременно преодолеят и ефектите от застаряването, съветва Profit.bg

Не пушете, хранете се здравословно, правете редовно упражнения - това са най-често даваните съвети за дълголетието, но действителността е малко по-сложна.

Освен тези правила, има още няколко ежедневни навика, които трябва да следвате, за да съхраните младостта си по-дълго.

Малките промени могат да имат голям ефект и да доведат до значително подобрение на здравето, като същевременно преодолеят и ефектите от застаряването, съветва Profit.bg и изброява някои уроци против остаряване, които трябва да научите, преди да навършите 40.

Виж още: Остаряването - кое е нормално и кое не

Въпреки че не можете да спрете биологичния часовник, все пак има начин да забавите ефекта му върху тялото си. Ето как: 

Вашият метаболизъм

Вашият метаболизъм се забавя с около 5% годишно. С 30-минутни упражнения можете да го забързате.

Кожата ви

Кожата ви става по-суха и податлива на "старчески петна". Мийте я с почистващи средства по два пъти на ден, пийте повече чай вместо кафе, наспивайте се и винаги прилагайте слънцезащитни продукти.

Вашите стави

Ставите могат да започнат да ви болят, но ако приемате достатъчно витамин D, може да облекчите болките. Той е уникален, защото тялото го синтезира чрез излагане на слънце и играе огромна роля в баланса на калция.

Вашата имунна система

Вашата имунна система става по-податлива на инфекции. Затова се хранете здравословно, така ще подсилите организма си.

Стресът като фактор

С напредването на възрастта сме склонни да започнем да се грижим повече за другите и затова забравяме да се съсредоточим върху себе си. Стресът причинява и възпаления, което води до преждевременно стареене на кожата.

Проучванията показват връзка между стрес и увеличение на теломеразата - ензим, който е от жизненоважно значение за здравето и младите клетки.

Липса на активност

Това е един от най-лошите навици, който може да влоши състоянието на организма, подобно на пушенето. Липсата на физическа активност засяга не само тялото ви, но също така ума и общото ви благополучие. Затова упражненията играят ключова роля за поддържане здравословен начин на живот.

Забравете преработените меса

Сулфитите и другите консерванти в преработените меса причиняват преждевременно стареене. И вярвайте или не, обвивката може да съдържа химикали, които ускорят стареенето.

Не пийте през сламка

Постоянното правене на определена гримаса може да доведе до бръчки с течение на времето. Какво правят устните ви, когато пиете чрез сламка? Ако пиете така, скоро може да видите бръчки, които се образуват там, защото кожата става податлива на деформациите от повтарящото се движение на мускулите.

Пийте по-малко алкохол...

Алкохолът може да влоши проблемите с психичното здраве, да наруши добрия сън, да доведе до увеличаване на теглото и да повлияе на ежедневната работа и производителност. Освен това той дехидратира кожата, засяга съня, ускорява стареенето и може да доведе до трайно увреждане на черния дроб.

... включително вино

Въпреки всички предимства на виното, бялото вино е сладко и кисело, което води до увреждане на емайла от вашите зъби, а червеното вино ги оцветява.

Забравете за напитките, подсладени със захар

Изпиването на всички тези калории ви носи опасност от напълняване. Проучване, публикувано в САЩ, е установило, че редовното консумиране на безалкохолни напитки може да повлияе за развитието на болести на обмяната чрез ускорено стареене на клетките.

Колкото до глутена...

Манията по глутена става все по-голяма, но според експертите не трябва да го спирате, освен ако нямате здравословни проблеми.

Температурата във вашия дом

Най-голямото изкушение през зимата е топлината вкъщи. Това обаче и има и обратните страни. Печките изсушават въздуха на закрито, което може да доведе до възпаление на кожата. Затова за баланс сложете овлажнител.

Дихателните упражнения помагат

Медитация, йога, дихателни упражнения - дори и да са само две минути на ден, могат да свършат чудеса. Това е бърз и успокояващ начин за възстановяване на равновесието, отстраняване на токсините и подмладяване на нервната система. 

Източник: Profit.bg