Ако страната върне обратно смъртното наказание, това може да стане причина за отстраняването ѝ от Европейския съюз

Ако Унгария върне обратно смъртното наказание, ще трябва да се раздели с членоството си в Европейския съюз. Това заяви президентът на Европейската комисия Жан-Клид Юнкер, цитиран от Ройтерс.

"Няма място за смъртното наказание в Европейския съюз"

Изявлението на Юнкер идва след редица сигнали от страна на унгарския президент Виктор Орбан в посока връщане на най-тежкото наказание в страната.

"За този, който въвежда смъртно наказание, няма място в ЕС", бяха думите на Юнкер и допълни, че връщането на смъртното наказание в Унгария може да стане "повод за развод" с ЕС.

Миналия месец унгарският премиерът на Виктор Орбан заяви, че въпросът трябва да се върне в дневния ред на страната, тъй като унгарското законодателство не е достатъчно възпиращо по отношение на престъпленията.

Виж още: Орбан заговори за връщане на смъртното наказание в Унгария

Орбан: ЕС е нашият дом

"Готов съм да критикувам ЕС по всички въпроси, но съм твърдо против излизане от ЕС и смятам, че ние трябва да се противопоставим на всеки, който иска да доведе страната ни до излизане от съюза", каза Орбан в реч в Будапеща.

"За нас, унгарците, ЕС е нашият дом. Трябва да го подобрим, не да го напускаме", подчерта Орбан в речта по повод на петата годишнина от идването си на власт.

Унгария отмени смъртното наказание през 1990 г. Повторното му въвеждане би било в противоречие с Хартата за основните права, приета от ЕС.

Източник: "Ройтерс"