21 граждани на страната ни са арестувани в опит да стигнат конфликтни зони, се казва в доклад на турското МВР

77 български граждани са включени в списък на турското Министерство на вътрешните работи, забраняващ достъп до територията на страната заради подозрения в терористична дейност или връзки с подобни организации. Това става ясно от доклад на ведомството, в който са описани усилията, които Турция полага в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". Публикуваните в него данни са към средата на месец юни 2017 г.

От доклада на турското МВР става ясно, че общо 53 781 души от 146 държави са включени в този черен списък, защото турските власти имат съмнения, че имат връзки с терористите. Най-много са жителите на Саудитска Арабия (7523), следвани от Тунис (4605) и Руската федерация (4128). От страните - членки на ЕС, най-много са французите с наложена забрана за достъп до територията на Турция - 2622-ма, следвани от белгийците (1519) и от гражданите на Обединеното кралство (1172).

Турските власти са арестували 4957 души от 99 държави, които са се опитали да преминат през границите на страната в опит да достигнат зони, където се водят военни конфликти, пише още в доклада. 21 от тях са български граждани. 

Най-многобройна е групата на задържаните на турската граница руски граждани, тръгнали към зони с военни конфликти - 804 души, следвани от индонезийци - 435, таджики - 308. От жителите на ЕС най-много арестувани са французи - 252-ма, германци - 133-ма и жители на Обединеното кралство - 106. Данните са към 16 юни тази година. 

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев заяви пред Би Ти Ви, че оглавяването от него ведомство не е получавало информация от турските им колеги за данните в доклада, касаещи български граждани. 

"Не сме уведомени, затова не искам да спекулирам, обърнали сме се към външно министерство за получаване на информация", коментира той. 

Виж още: България експулсира още двама турски граждани

Турската полиция задържа 115 души по подозрения във връзки с организацията на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, смятан от Анкара за основен организатор на неуспешния опит за преврат от 15 юли м.г., писа в. "Хюриет". 

Арестите са извършени в северозападната провинция Текирдаг. Прокуратурата е издала заповеди за задържане на 127 лица, между които има полицаи, бизнесмени и домакини. Задържаните са потребители на програмата ByLock, която според турските власти се използва от членовете на организацията ФЕТО за обмен на кодирана информация.

Източник: в. "Сега", Би Ти Ви