Все още не е ясно и кой стои зад терористичния акт, отнел живота на шест души и ранил други 38

Отбелязваме пет години след атентата на летището в Бургас Сарафово от 18 юли 2012 г., при който загинаха шест души, други 38 бяха ранени. Пет години, в които делото за терористичния акт така и не е започнало. 

Досега то е отлагано седем пъти, като причината е невъзможността за редовно призоваване на част от пострадалите израелски граждани и едно от юридическите лица. Нов опит ще бъде направен през септември.

Обвинителният акт беше внесен преди около година, като подсъдими по делото са Мелиад Фара и Хасан ел Хадж Хасан, които са помагали на атентатора Мохамед Хасан ел Хюсейни. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. 

Днес на мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите. За възпоменателната церемония на 18 юли от 17.00 часа, организирана от посолството на Израел у нас, в Бургас ще пристигнат роднини на жертвите.

Виж още: Да влезеш в главата на терориста от Бургас

Самият атентат е извършен на 18 юли 2012 г. в 17,23 часа на паркинга на летище Бургас Сарафово. Целта на атентаторите са три автобуса с израелски туристи, които е трябвало да се превозят до хотел "Хризантема" в Слънчев бряг.

Българската страна все още не може да даде ясен отговор на въпроса кой стои зад този атентат. От Държавата Израел обвиняват Иран и организацията "Хизбула", но това подобни твърдения досега не са срещнали потвърждението на българските разследващи органи.