Техният по-малък брат е убил сестра им, защото била възприела западния начин на живот, посрамвайки по този начин семейството

Турски съд оправда двама мъже, обвинени, че са подтикнали и помогнали на по-младия си брат да застреля през 2005 г. сестра им в Германия, предаде "Асошиейтед прес".

Така наречените "убийства на честта" са голям проблем за южната ни съседка, където всяка загиват незнаен брой жени заради накърнена семейна чест.

При убийствата на честта, които преобладават главно в югоизточната част на страната, населявана с кюрдско население, т. нар. семеен съвет определя член от семейството да убие своя роднина от женски пол, за която се смята, че е опозорила семейната чест, като обикновено става въпрос за изневяра (или дори само подозреня в изневяра), развод и отказ от уреден от семейството брак.

Подобен е и случаят с 23-годишната Хатун Сюрюджу, разведена майка, която на 27 февруари 2005 г. е убита в Берлин от по-младия си брат, който изстрелва три куршума в главата ѝ. Според него семейната чест била опетнена, тъй като сестра му приела западния начин на живот.

По-младият брат, който по време на престъплението е само тийнейджър, пое пълната отговорност за убийството и беше осъден от германски съд на 9 години и 3 месеца затвор през април 2006 г.

Виж още: Как Турция прие една убийца за герой и в това няма нищо лошо

По-възрастните братя на жената, в момента на съответно на 36 и 38 години, обаче бяха оправдани в Германия и заминаха за Турция. По-късно германски съд отмени оправдателната им присъда, а Турция се съгласи да започне дело срещу тях през 2016 г.

Съдът в Истанбул обаче оправда двамата мъже, като стигна до заключението, че убийството не е било "семейно решение", обясни активистката за правата на жените Лейля Сюрен.

Двамата по-възрастни братя бяха оправдани също така и по обвинение за незаконно притежание на оръжие.

Виж още: Оттеглиха спорен закон за оневиняване на изнасилвачите в Турция

В Република Турция извършителите на убийствата на честта се наказват с доживотна присъда, но въпреки това тези действия все още се срещат и не са изкоренени. 

От ООН са изчислили, че убийствата в името на честта са около 5000 годишно. Според данните на много женски организации в Близкия изток и Югозападна Азия обаче броят на жертвите на подобни престъпления им надминава 20 хил. всяка година.

Източник: Би Ти Ви