Новата стратегия за образованието в южната ни съседка дава поле за развитие на религиозните училища, а нещата, които не отговаят на "ценностите на турското общество", са застрашени от елиминиране

Новата стратегия за образованието в Турция става тема за сериозни дебати, залагайки много повече на религията, отколкото на гражданското и на науката. 

От една страна от учебниците по биология е предвидено да отпадне изучаването на теорията на Дарвин. По мнението на турските чиновници противоречивата теория на Чарлз Дарвин е твърде сложна за разбиране от учениците, затова е решено тя да отпадне от програмата за 9 клас.

Председателят на Консултативния съвет по образованието Алпаслан Дурмуш коментира темата, изтъквайки че изучаването на Ататюрк и кемализма е силно ограничено, а еволюционната теория на Дарвин окончателно изпада от часовете по биология, тъй като е необходимо учебният процес да бъде опростен, а и те не отговарят на ценностите на обществото, и се налага да бъдат елиминирани.

Дебатите по теорията за еволюцията в учебните програми започнаха в началото на годината, когато беше публикуван проектът за учебен план за началните и по-горните класове. Сред другите промени, които бяха предложени, беше и намаляването на часовете за изучаване на биографията на основателя на съвременна Турция Мустафа Кемал Ататюрк.

Виж още: 1/3 от всички затворени журналисти са в Турция

Предложенията за промени бяха инициирани от консервативния профсъюз на учителите, близък до правителството. Според властите всички промени са били предшествани от публични обсъждания и консултации.

Светската опозиция счита, е Ердоган и управляващата партия се опитват да подринат светските основи на страната и постепенно да я направят все по-ислямска и консервативна. Неведнъж и самият Ердоган е заявявал, че негова цел е да възпита благочестиво поколение, а вицепремиерът Нуман Куртулмуш даже определи и теорията за еволюцията като архаична.

Не само биологията, но и всички други науки, трябва да се преподават в религиозен контекст, обяснява Айдоган, според когото новата учебна програма няма да се отрази негативно на учениците.

Междувременно в страната вече все по-лесно могат да се откриват духовни училища във всеки квартал. През последните 10 години министерството откри близо 1000 такива училища, а новата стратегия предлага и нови стандарти, според които в район с население 5000 души ще може да се откриват такива учебни заведения. Досега изискването беше броят на жителите да е 50 хил. души.

Виж още: Кланът Ердоган - едно ужасно успешно семейство

В сградата трябва да има най-малко 8 класни стаи, както и месчит вътре или отвън в двора, ателиета за семинари по визуални изкуства и музика. На 5% пада и граничната квота за броя на учениците в 8-и клас в светските гимназии по природознание и технически науки, а и те са забележителни с липсата на успех. Напълно се реорганизират и регламентите за откриване и закриване на основните и средните училища, като се предоставя свобода за създаване на религиозни учебни заведения.

Докато през 2002 г. гимназиите по ислям в страната са били 450 със 71 хил. ученици, през 2017 г. вече 517 хил. деца се обучават в 1408 средни духовни училища, като планът на властите е всеки квартал да разполага с подобен образователен център. 

По данни на министерството едва 6,5% от учениците са обхванати в светските гимназии и дори този факт да е подложен на остри критики, граничната квота, заложена в новата стратегия за новооткриващите се гимназии в провинциите, се свива на 5%. Фундаменталните промени в учебните планове все още не са обнародвани, но проектът бе одобрен и подписан лично от президента Реджеп Ердоган. Те влизат в сила от учебната 2018-2019 г. и касаят предимно програмите за 1-и, 5-и и 9-и класове.

Източник: news.bg, "Дарик"