Страната ни е извършила допълнителни действия по линия на Интерпол след локализирането му в близка страна, в която не важи европейската заповед за арест

Банкерът Цветан Василев е бил засечен в Сърбия и България е поискала задържането му, съобщили източници от Интерпол, цитирани от в. "24 часа".

Василев сигурно е в Белград. Там има приятели и бизнес партньори, цитира "24 часа" неназован източник, запознат с делата на банкера. 

В Сърбия Василев има модерен стъкларски завод, който бил най-големият на Балканите. В Босна пък има тютюнева фабрика.

Смята се, че банкерът е напуснал Виена и е потърсил убежище още през юли, преди да бъде обвинен задочно по делото за КТБ. 

По неофициална информация Василев е обжалвал чрез адвокат прокурорското постановление за задържането му за 72 часа, което се издава едновременно с повдигането на обвинение и заповедта за арест.

На 28 юли банкерът беше обвинен в подбудителство към присвояване на 206 млн. лв. от КТБ. Според прокуратурата той трябва да отговаря за това, че е склонил изпълнителния директор на банката Орлин Русев и главния касиер Маргарита Петрова да се разпоредят с милионите. 

Българските власти били готови с искане за екстрадиция на Василев, което да бъде изпратено до съответната държава, ако информацията за местонахождението му се потвърди.

От съседите ни Сърбия, Турция и Македония не са членки на ЕС, а близки, но не съседни държави, които не са част от съюза са Черна гора, Албания и Босна.