Вярвам, че в най-скоро време ще има и конкретно предложение, отправено от консорциум от инвеститори, включващ и Държавния фонд на Оман, пише банкерът в личния си сайт

Текстът, адресиран до клиентите и служителите на Корпоративна търговска банка (КТБ), бе предшестван от писмо, с което Европейската комисия напомня, че вложителите там трябва да получат достъп поне до гарантираните от държавата 100 хил. евро на депозит.

Би Ти Ви съобщи, че според еврочиновниците властите у нас вече надвишават правото си да отлагат решаването на въпроса. Върховенството на правото на ЕС изисква изплащането да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.  

Миналия четвъртък Управителният съвет на БНБ обяви решението си КТБ да остане затворена и след 21 септември. По закон трезорът може да остане затворен и под специален надзор до 21 декември, припомня Би Ти Ви, като допълва, че от доклада на квесторите, публикуван онлайн в PDF формат, така и не е станало ясно дали собственикът на банката е раздавал кредити на свои приближени обръчи от фирми.

Документът разкрива лоши практики при управлението на трезора и предизвика отговора на отстранените изпълнителни директори, според които години наред не са откривани проблеми и кредитният портфейл се е влошил чак с идването на квесторите.

Виж още: Отговорът на Цветан Василев по повод обвиненията срещу него

От днешна гледна точка и особено след излизането на доклада на квесторите, още по-ярко проличава несъстоятелността на тезите на организаторите на погрома и техните асистенти, пише Василев в личния си сайт Vassilev.bg, като уверява, че през последните два месеца търси решение за минимизиране на загубите, предизвикани от "безотговорността на всички държавни институции в този казус".

Виж още: Цветан Василев: Личната ми сигурност е единствената причина да съм извън страната

"Мислите ли, дами и господа, че има банка някъде по света, която би могла да издържи на подобен "стрес тест", на който беше подложена КТБ АД? Гарантирам Ви, че няма такава. Независимо от безобразните лъжливи твърдения на контролираните гуверньор, премиер и министър на финансите за "особеностите на банката".

Особеностите на КТБ АД са, че ние активно работехме в покрепа на индустрията на България. Това не се хареса на някои. Или пък може би точно това си харесаха - работещите активи, а не молове и празни апартаменти. Съвсем неслучайно тяхното основно, трудно изразяващо се на разбираем език оръдие се появи като изпълнителен директор на една от най-атрактивните фирми", заявява най-влиятелният българин за 2013 г. и предупреждава:

"Бъдете сигурни, че държавата няма никакви средства, убеден съм и намерения, да изплати задълженията на КТБ АД към своите клиенти. Нейните представители показаха двойните си стандарти. В резултат на "мъдрата" политика на Орешарски, Чобанов и компания неизпълнението на приходите в бюджета достига 2 млрд. лева."

Виж още: Прокуратурата издаде европейска заповед за ареста на Цветан Василев

В последния ден от работата на 42-рото Народно събрание ДПС предложи без успех промяна в Закона за гарантиране на влоговете, според която още на 20 август да започне изплащането на депозитите в КТБ, гарантирани от държавата.