За да гласуваме на референдума задължително трябва да си поискаме бюлетина

На изборите за президент на 6 ноември за пръв път ще можем да гласуваме с опцията "Не подкрепям никого от кандидатите". За това напомниха от Централната избирателна комисия (ЦИК) на брифинг за медиите.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев припомни, че също така за първи път вотът е задължителен. Тези, които искат да гласуват за референдума, ще бъдат информирани предварително. Този вид гласуване не е задължителен, както изборите за президент. 

Също така стана ясно, че гражданите, които не подадат бюлетина на президентския вот, но имат уважителна причина за пропуска, ще могат да "извинят" остъствието си от вота, ако представят документ пред общината. 

Депутатите, по предложение на Патриотичния фронт и с подкрепа от ГЕРБ, въведоха в Изборния кодекс и санкция за негласуващите - ако не упражнят "гражданския си дълг" на два последователни вота от един и същи вид, те ще бъдат заличени от избирателните списъци.

По думите на другия говорител на ЦИК Камелия Нейкова все още няма отказана регистрация от ЦИК. До 26 септември е срокът за регистрация на инициативните комитети, а до 21 септември - за партии и коалиции. Кандидатските листи мигат да бъдат регистрирани от 19 септември до 4 октомври в ЦИК, информира Нейкова.

Виж още: В търсене на истински президент, или Избори без смисъл

Тя уточни, че всеки един гласоподавател има право да участва в двата избора и да получи бюлетина както за избора, така и за референдума. Голямата разлика в случая е, че бюлетината за референдума трябва да бъде специално поискана от гласоподавателя, иначе няма да му бъде дадена, както писа "Капитал". 

Общата нагласа на ЦИК е да се осигури възможност на всеки българин, който има желание да гласува, да може да го стори, посочи Цветозар Томов, но уточни, че подробностите ще станат известни след приемането на методическите указания.

Виж още: Тези пък защо се кандидатират?

От 12 септември ЦИК започна да приема документи за участие президентските изборите, както и за участие в информационно-разяснителната кампания за националния референдум на 6 ноември. До момента са регистрирани партията ГЕРБ и Инициативен комитет за издигане на кандидатпрезидентската двойка Веселин Марешки - Петър Петров.