Десислава Монева се заема с трудната задача, да изгради пространство за съвременно изкуство в София.

Местата в София, а и в страната, които можеш да посетиш, за да обогатиш представата си за съвременно българско изкуство, са безкрайно малко. Ето защо винаги се радваме, когато открием нови такива. 

Миналия месец на ул. "Московска"11 се роди едно ново артистично пространство за най-доброто от съвременните български автори. Това е художествената галерия "Юзина", а зад нея стои като куратор, галерист и арт мениджър Десислава Монева, която сама признава, че когато вижда помещението, прекратява колебанието си, дали да отвори галерията си в Ню Йорк, или София. 

Думата "юзина" означава "електрогенератор" и звучи еднакво на всички езици. Сградата, в която се намира галерията, е била юзина на Царския дворец и така името идва естествено и някак символично, за да отрази мисията на авторите си - да "захранят" родното съвременно изкуство. 

Тук ще откриеш утвърдени имена като Георги Донов, Стефан Божков, Кольо Карамфилов, Венци Занков, Любен Костов. За напред "Юзина" ще се стреми да показва български автори в чужбина, както и чуждестранни имена у нас, като например фотографската изложба на шестима британски автори в Националната галерия за чуждестранно изкуство. 

Новото арт пространство ще се стреми да осигурява световни стандарти в експонирането на съвременно изкуство и да разработва детска образователна програма.