Според вицепремиера Ивайло Калфин всички страни са направили компромиси по темата

Постигна се консенсус по пенсионната реформа и в голямата си част противоречията между членовете на Тристранния съвет по темата са изгладени. Това стана ясно след срещата между властта, бизнесът и работническите организации в Министерски съвет.

Компромиси от всички страни

По думите на премиера Борисов и социалния министър Ивайло калфин по пакета с предложения за пенсионна реформа, който ще бъде внесен в Народното събрание, има принципно общо съгласие, постигнато с компромиси от всички страни.

"Осигурителните вноски се увеличават с един процент от 2017 г. и 2018 г. Възрастта за първа и втора категория започват със стъпката, която познавате - разликата ще бъде пет и десет години от трета категория. Връщаме текста, в който при закриване и съкращаване на мина ще се пенсионират на 45, но до навършване на 55 години нямат право да получават пенсия и заплата - за миньорите. В сектор "Сигурност" е така, както познавате предложението: в Закона за МВР пише, че са служители първа категория", обясни социалният министър Ивайло Калфин.

Ministar-kalfin-sled-tristrankata-za-pensionnata-reforma

Какво следва

Според него пакетът с мерки, който ще бъде внесен в за гласуване в Народното събрание "има принципно общо съгласие", а в следващите месеци ще се работи по отношение на инвалидните пенсии и работата на пенсионните фондове.

"Нямаме претенции че пенсионната реформа започва и свършва с нас. Участвах в всички срещи, много проблеми не са популярни и са замитани във времето", коментира пък премиерът Бойко Борисов.

Коментари на засегнатите страни

Коментар даде и председателят на КРИБ Кирил Домусчиев, според когото тристранката е успяла в кратък период от време да свърши много работа. "Изоставена с години пенсионната система има нужда от реформа: да е по-здрав бюджетът и хората да получават по-справедливи пенсии и предсказуемост за бизнеса - всеки да си направи бизнеспланове", каза още той.

"Общата ни грижа е ръст на доходите. Това касае и увеличението на размера на пенсиите и накрая условията за достъп до системата бяха плавно уговорени за масовата трета категория. Бяха изпълнени условията на работещите в сектор „Сигурност" и при тежки условия ще има възраст за всички работещи в България 52 години и осем месеца за всички, но (при) диференциация за сектор „Сигурност" за по-тежките и за по леките длъжности, които са на бюро", каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Димитър Манолов от КТ "Подкрепа" също приветства запазването на ранното пенсиониране. "Ще внимаваме какво ще стане в парламента, не искаме този баланс да стане предмет на безпринципна политическа търговия", предупреди той.

"За нас това е първа крачка, очакваме втора решителна: най-важно е реформирането на системата на инвалидните пенсии, тъй като там са най-големите пенсии; прекатегоризация на всички лица с право на ранно пенсиониране и саниране на системата от социални плащания които НОИ в момента администрира", каза Димитър Бранков от БСК.

Източник: Агенция "Фокус", Би Ти Ви