Експлозия, бомба на борда или атака на джихадисти са сред възможните причини за катастрофата

Все още няма единно мнение по въпроса с причината за катастрофата на самолета А321 на руската авиокомпания "Когалимавиа" над Синайския полуостров.

Бомба на борда, не са били джихадистите

Анализ на американската агенция "Стратфор" посочва като най-вероятно на борда на самолета да е имало взривно устройство, което да е предизвикало експлозия, предава от Си Ен Ен.

"Алтернативните сценарии са малко вероятни, затова най-правдоподобното засега обяснение за катастрофата е наличието на бомба на борда", се казва в доклад на изследователската агенция. Тя на практика елиминира възможността, че джихадистите в Синай са свалили самолета чрез ракети. 

Малко след като самолетът катастрофира, от "Ислямска държава" поеха отговорност за инцидента и дори публикуваха видео, на което се предполага, че се вижда свалянето му.

"Бунтовниците в района успяха да използват преносими зенитно-ракетни комплекси, за да свалят египетски хеликоптер и изстреляха ракети срещу израелски самолет преди време. Въпреки това, съгласно първите резултати от дешифрирането на черните кутии, самолетът не е бил ударен от обект на земята", отбелязват анализаторите.

Според специалистите трагедията не е била причинена от техническа неизправност. "Ако беше така, пилотите на самолета вероятно щяха да бъдат в състояние да маневрират и да се докоснат до земята без катастрофални последици", обобщават експертите.

Сателитни кадри говорят за експлозия

Сателитни кадри от американски спътник, работещ в инфрачервен диапазон, също не подкрепят спекулациите, че руският пътнически самолет, разбил се на египетския полуостров Синай, може би е бил свален от ракета, предадоха ДПА и ТАСС.

На сателитните кадри се вижда "топло петно" над Синай по времето, когато самолетът е прелитал над полуострова рано в събота сутринта. Възможно е то да е от от бомба или от горивен резервоар или двигател, взривил се в резултат на неизправност, но няма индикация, че ракета земя-въздух може да е свалила машината.

Външно въздействие е свалило самолета

От авиокомпанията "Когалимавиа" са на мнение, че причината за инцидента е "външно въздействие", заяви пред журналисти изпълнителният директор на компанията Александър Снаговски, цитиран от РИА "Новости".

От компанията уточняват, че "Еърбъс" А321 не може да се разцепи във въздуха заради отказ на някоя от системите. 

"Ако беше така, самолетът щеше да се разпадне при удара със земята", добавя Александър Смирнов, заместник изпълнителен директор на "Когалимавиа". Непосредствено преди падането самолетът най-вероятно е получил голяма структура повреда", уточнява превозвачът. 

Допълнително с това пилотите на самолета не са подавали сигнал за бедствие.

Смирнов добави, че причината за инцидента не е пилотска грешка или неизправност в системите, а "техническо или физическо въздействие", което е предизвикало разпадането на самолета във въздуха.

Пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че все още нито една версия за катастрофата не може да бъде изключена, включително и за терористична атака.

Самолетът А321 на руската компания Когалимавиа, изпълняващ полет от египетския курорт Шарм-ел-Шейх до Санкт Петербург, се разби на 31 октомври и загинаха всички 217 пътници и 7 души екипаж.

Източник: РИА Новости, Си Ен Ен, ДПА, ТАСС