Забравете носталгията по соца покрай новия сезон на "ВИП брадър" - 90-те са последното велико десетилетие, за което ни напомня "Нашънъл джеографик ченъл"

След успеха на "80-те: Нашето десетилетие" миналата година, тази есен документалният канал излъчва нова поредица, този път за 90-те. Минисериалът е разделен на две части. "Най-доброто от 90-те" се състои от два едночасови епизода: "Футболни моменти" и "Трагедии".

"90-те: Десетилетието, което ни свърза" включва три двучасови епизода, посветени на значимите исторически моменти, културни събития и технологии през погледа на историци, популярни личности, политици и музиканти, емблематични за периода.

Фотогалерия: Най-хубавите години от нашия живот

Нямах търпение да започна работа върху тази продукция, която дава нов поглед върху десетилетието на Хари Потър, "Спайс гърлс", жените във властта, телескопа "Хъбъл" и mp3 формата, споделя изпълнителният продуцент на поредицата Джейн Рут.

"Спайс гърлс" във фотосесия с британския флаг, февруари 1997 г. Снимка: NGC (Ray Burmiston / Getty Images)

Началото е в неделя, 14 септември, а ето и подробната програма на излъчване по "Нашънъл джеографик ченъл България" с темите в отделните епизоди:

90-те: Десетилетието, което ни свърза - "1. Големите надежди" (14 септември, неделя, 20,55 ч.)

С помоща на актьори, учени и други известни личности епизодът разказва за нарастващата мания в началото на 90-те за секс, известни личности и реалити предавания.

Докато някои представителки на нежния пол като Анита Хил се бореха срещу превръщането на жените в сексуален обект, други, като Ана Никол Смит, нямаха търпение да си съблекат дрехите. Бил Клинтън разкри таланта си със саксофона. Бил Гейтс реши да не включва уеб браузър в пакета Windows 95 и "Майкрософт" бе засенчен от Netscape.

Виж още: "Мюз", Джаред Лето и Дичо пеят парчета на "Нирвана"

Светлините на прожекторите се оказаха твърде силни за Кърт Кобейн от "Нирвана" - рок иконата на 90-те. Серийният убиец Джефри Дамър се превърна в различен вид икона; ужас вся и атентатът срещу Световния търговски център през 1993 г.

Най-доброто от 90-те: "1. Футболни моменти" (14 септември, неделя, 22,55 ч.)

90-те бяха периодът, когато футболът навлезе в нова ера. Играчите станаха по-популярни, отборите по-добри, а парите - нереални. Оттогава нищо вече не е същото.

Мнозина футболисти впечатлиха света на международно ниво: Петер Шмайхел с невероятното си представяне на европейското през 1992-ра, а Зинедин Зидан - на мондиал '98.

Същевременно новосформираната английска Висша лига, подкрепена от огромни инвестиции, си спечели репутация на най-вълнуващото първенство в света, привличайки играчи от всяко кътче на земното кълбо.

90-те: Десетилетието, което ни свърза - "2. Приятели и врагове" (15 септември, понеделник, 21,55 ч.)

През 90-те години американската нация става все по-разделена. В Уейко религиозна секта предизвиква страх у хората, че правителството може да нахлуе в домовете им. Същевременно ужасната гледка на мъртви американски войници, влачени по улиците на сомалийската столица Могадишу определя ролята на САЩ в световната политика.

Класовата борба доминира и в телевизията със създаването на реалити шоуто на Джери Спрингър, където истинско домашно насилие се преплита с неща, които бихме чули в една рап песен. Дори във фигурното пързаляне Америка се оказва разделена на два лагера заради скандала покрай Тоня Хардинг и Нанси Кериган.

Америка се обръща към наркотиците, за да се справи с всичко това. След терористичния атентат в Оклахома сити Бил Клинтън съобщава, че епохата на неизправното правителство е приключила. С черен хумор водещите привличат огромна аудитория, а процесът срещу Оу Джей Симпсън се превръща в най-обсъжданата от медиите и обикновените хора спорна тема.

След жестокото убийство на Матю Шепард в резултат на хомофобия Америка най-после се обединява около искането виновните да бъдат. Кметът Руди Джулиани организира масово почистване на Ню Йорк, новият комедиен сериал "Приятели" става абсолютен хит, както и революционната бързоразрастваща се медия - интернет.

Виж още: ВИП спомени за социализма

Дори известният танц макарена, дошъл от Европа, допринася да се засили чувството за общност.

Най-доброто от 90-те: "2. Трагедии" (15 септември, понеделник, 20,55 ч.)

През 90-те са регистрирани някои от най-опустошителните бедствия, както и събития като гибелта на принцеса Даяна и убийството на Джани Версаче. Обърнато е внимание и на по-неизвестни случаи като колективното самоубийство на членове от Ордена на слънчевия храм и потъването на ферибота "Естония" в Балтийско море. 

90-те: Десетилетието, което ни свърза - "3. Политически некоректно" (16 септември, вторник, 20,55 ч.)

Към края на 90-те скоростта, с която се развиват информационните технологии, е по-бърза от когато и да било, но бомби, компютърни грешки и сексскандалът на века са заплаха за щастливия край на десетилетието.

Персоналният CD плейър - вещ от 90-те, която през новия век отстъпва място на iPod

Предприемачите забогатяват бързо с разрастването на интернет пространството. Сексуалните табута се разпадат с пускането на синьото хапче за потентност - виагра, промотирано от проваления кандидат за президент Боб Доул.

Малко след това е прекрачен още един праг - наяве излизат и най-интимните подробности от тайната извънбрачна връзка на US президента със стажантката в Белия дом Моника Люински.

Краят на десетилетието - и на века - е белязан от трагедии като смъртта на британската принцеса Даяна и стрелбата в гимназията "Колумбайн". Новата кауза на антиглобализма води до протести в Сиатъл срещу Световната търговска организация, но всичко ще се промени, тъй като заплахата "Ал Кайда" се разраства...