Забраната на Москва е за всички държави, които са ѝ наложили санкции

Русия обяви, че спира вноса на редица български стоки. Ограничения ще бъдат поставени върху импорта на селскостопански стоки, суровини и продоволствия от държави, които са наложили санкции на Москва, и ще важат една година, пише "Стандарт".

Според руски медии санкциите ще бъдат поставени върху различни продукти и стоки. "Ведомости" пише, че забраната ще се отнася за месо, сирене и млечни продукти, докато според Russia Today забраната ще се отнася само за по-скъпи и "луксозни" стоки и храни - и няма да важи за виното и детските храни.

Общият износ на България за Руската федерация за първите пет месеца на тази година се равнява на 411,4 млн. лв., като най-голям дял от изнесените стоки имат медикаментите, а вината, които се изпращат за Русия, са на осмо място по износ. Сред храните, които изнасяме за Русия, има също млечни и месни продукти.

Виж още: ЕС със санкции срещу Русия

Русия е на девето място в списъка със страните, за които страната изнася най-много стоки.

На 6 август Русия обяви, че забранява вноса на едър и дребен добитък от България, но това ограничение беше поставено за животни от област Хасково, и то не по политически причини, а заради случаите на заболяването син език. Малко по-рано подобна мярка беше въведена и за вноса на животни и месо от Румъния. Преди това пък бяха спрени плодовете и зеленчуците от Полша.